Тя е разпоредена след писмена жалба от бащата на момчето

Започва проверка заради смъртта на 19-годишния абитуриент с коронавирус във великотърновската болница. Тя е разпоредена след писмена жалба от бащата на момчето адвокат Иван Денев от 10 август, предаде "24 часа". 

Разследването няма да се наблюдава от прокурорите във Велико Търново, защото всички са си направили отводи. Причината - заместник апелативният прокурор Емил Денев е чичо на бащата, а съпругата на обвинителя е главна медицинска сестра в МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов".

СЛЕД СМЪРТТА НА 19-ГОДИШЕН С COVID-19: Проверяват болницата във Велико Търново

Главният прокурор Иван Гешев е определил прокуратура в София да води разследването. Към момента е образувана предварителна полицейска проверка. Иззети са писмени сведения от болницата - графици за дежурства, епикризи и др. Предварителната проверка е образувана за немарливост при изпълнение на служебните задължения при престоя на момчето в болницата. Момчето почина на 31 юли. Христо Денев издъхна в реанимация след 18 дни лечение, включително и чрез преливане на кръвна плазма. След трагедията почерненият баща Иван Денев публично изказа съмнения в действията на медиците, обвини ги в нечовешко отношение и нередности при лечението. 

За изясняване на всички факти по случая директорът на МОБАЛ д-р Стефан Филев поиска проверка от "Медицински надзор".

19-годишен с коронавирус почина във Велико Търново

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.