В столицата се провежда протест и контрапротест

В 43-ия ден на антиправителствени протести малко след 21:00 ч. недоволните отново хвърляха яйца, домати и тоалетна хартия по сградатта на МВР. След това протестиращите се отправиха към „Орлов мост", където се проведе дет метъл концерт.

Техните искания остават същите - оставка на правителството и главния прокурор, машинно и  дистанционно гласуване, предсрочни избори и свикване на ВНС за промени в Конституцията.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Все още са блокирани три кръстовища в центъра на столицата - на площад „Независимост", „Орлов мост" и кръстовището при Софийския университет. Очаква се малко по-късно протестиращите да тръгнат и на шествие.

Междувременно тази вечер в София се провежда контрапротест, който е срещу палатковите лагери. Хората са обявили протеста си като мирен. Всички присъстващи са против блокирането на ключови пътища и кръстовища. Те не са съгласни и с акциите срещу обществени сгради и държавни институции. Протестиращите се обявиха и срещу насилието над жени и деца. Събралите се казват, че ще входират и жалба в СДВР.

Протести имаше и в други големи градове. Напрежението в Пловдив ескалира малко след 21.00 ч. Протестиращите пробиха полицейската блокада и блокираха оживения булевард "Цар Борис Трети - Обединител". Разпънати са и две палатки. По-рано бучки лед и сурови яйца полетяха към сградата на бившия партиен дом.

Шествие се проведе и във Варна. То спря пред централната поща в града, където е изложен образът на лидера на ВОЛЯ - Веселин Марешки. Протестиращите хвърляха яйца по него и отново скандираха „оставка”. По- късно шествието се насочи към Първо районно управление в града, където демонстрантите искаха да направят дарение от листове и химикалки, тъй като поради липсата на такива преди 2 нощи полицията е отказала да съдейства на нападнат от гражданин протестиращ.

Протестиращи от "Боец" блокираха сградата на КПКОНПИ (ВИДЕО+СНИМКИ)

Сутрешните изненадващи блокади продължиха и днес. В четвъртък сутрин беше окупирана сградата на КПКОНПИ.

Организаторът на шествието - Георги Георгиев от „Боец”, поиска лична среща със Сотир Цацаров. „Ще изчакаме работното време и чакаме Цацаров. Ако не слезе, зачеркваме и тази институция”, каза един от протестиращите.

След като шефът на Антикорупционната комисия не дойде, започна атака с яйца по сградата.

От КПКОНПИ изпратиха позиция, че блокадата на сградата е в нарушение на Закона и е попречила на свободния достъп на гражданите. В писмо до медиите от там пишат още, че „какъвто и да е диалог с този гражданин е недопустим”. Мотивът - Георгиев не е просто жалбоподател, а човек с неясна професия и доходи. И приложиха снимки на Георги Георгиев с Лозан Панов, Бойко Борисов и Цветан Василев.

КПКОНПИ: Блокадата на сградата е нарушение на закона

Втората блокада за деня беше организирана от бившия евродепутат Николай Бареков и симпатизантите му, които се събраха пред партийната централа на „Да, България“.  Бареков обвини лидера й Христо Иванов, че е зависим от Иво Прокопиев.

Пред офисите на партията бяха струпани камъни от местността „Буджака“ в Созопол, където Прокопиев има къща и която пречи на свободния достъп на туристите до крайбрежните скали.

От „Да, България” отговориха, че нямат намерение да се срещат с Бареков, защото той изпълнявал политическата поръчка. А днес лидерът Христо Иванов направи нов лайв от Министерския съвет, където поиска от премиера Бойко Борисов да отвори досиетата на Прехода.

Репортери: Наталия Герджикова, Марина Малашева

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.