Това съобщава италианската асоциация на селскостопански производители Колдирети

Износът на италианско вино е спаднал до най-ниското си равнище от 30 години, тъй като коронавирусът е свил търсенето, съобщи италианската асоциация на селскостопански производители Колдирети (Coldiretti), цитирана от БТА.

Износът е намалял с 4% тази година, след като вирусът накара ресторантите в Италия и по света да затворят, като местните производители и износителите изпаднаха в затруднено положение.

Потреблението на италианско вино в Китай, където за първи път бе засечен вирусът през декември, е потънало с 44 процента в периода януари-май, сочат данните на италианската статистическа служба Истат.

АЛКОХОЛЪТ И ЖЕГИТЕ: Кои напитки са опасни за здравето ни?

Във Франция потреблението на италианско вино е намаляло с 14 на сто, а във Великобритания, където роля играе и несигурността около Брекзит, е спаднало с 12 на сто. Износът за Германия и САЩ, където наказателните мита може да окажат влияние в бъдеще, е останал стабилен за разглеждания период, като има лек спад от 1 процент, посочва Колдирети.

Виното е основно селскостопанско перо в износа на Италия за САЩ, като експортът възлиза на 1,5 милиарда евро (1,8 милиарда долара) годишно. През 2019 година приходите на Италия от вино са общо 6,4 милиарда евро.

КАЛОРИИТЕ В АЛКОХОЛА: Чаша уиски се равнява на две парчета торта

По думите на председателя на Колдирети Еторе Прандини около 40 процента от производителите изпитват затруднения след кризата с коронавируса и трябва бързо да бъдат подкрепени износителите и да бъдат намалени разходите.

През юни италианското правителство прие разпореждане, с което се позволява около 70 милиона бутилки вино, които са излишък, да бъдат превърнати в дезинфектанти, за да се намали недостигът.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.