Разказва Антон Чавдаров

Лов по време на пандемия. Ограниченията, които съпътстват коронавируса, не подминават и страстните любители на дивеча, които трябва да спазват редица правила, за да се предпазват от заразата. Така например традиционните почерпки след лов не са това, което бяха и трябва да се случват или на открито, в противен случай мъжете с пушките трябва да с маски около трапезата. В момента разрешен е лова на пернат дивеч.

Уикендът. Любимият момент на ловците. Става се рано, тръгва се за полето и там тръгва ловът. Сега е сезонът на пъдпъдъците. Това е перфектният лов за всякаква коронавирус криза, защото самата подредба на ловджиите налага дистанция между тях. "На полето лични предпазни средства не се използват, тъй като ловците са на разстояние минимум 10 метра един от друг и се ловува на открито”, споделя Крум Бонев.

ДА ОТСТРЕЛЯШ МУФЛОН: Снимка на ловец с убито животно предизвика гневни реакции

COVID-19 дава влияе негативно върху организацията в ловните дружинки. Защото редица задължителните мероприятия не са се състояли. “Не успяхме да си проведем навреме събранията, които са отчетните на дружините, общите събрания на сдружението, това нещо ни попречи, забави, отложи го във времето, а пречи и при самата организация преди лова. Но все пак ние успяваме, като спазваме съответните мерки за безопасност да се организираме”, допълни Бонев.

Почерпките след лов сега са по-семпли. Обикновено се организират на открито и стриктно се спазват изискванията срещу COVID-19.

Депутатите приеха промени в Закона за лова (ВИДЕО)

За ловците предизвикателствата са с едно повече - защото освен да се надхитрят с дивеча, и да се пазят с коронавируса, на авджиите им се налага да се справят и със заплахата от африканската чума. Затова трябва да спазват много строги правила в горите.  „При обработката  на прасетата трябва всички остатъци да се загробват и да се направи пълна дезинфекция, да не се влачи трупа по местата, да не се окървави, защото основно вирусът се намира най-много в кръвта и така се разпространява заразата. Казват, че ги спазват тия правила, което си е за тях. Ще излизат на лов, а на разходки, ако не опазим това нещо, ще излизат на разходки”, обясни д-р Атанас Григоров, началник на Отдел "Здравеопазване на животните" в ОДБХ –Благоевград.

РАЗСЛЕДВАНЕ НА МИСТЕРИОЗНА СМЪРТ: Какво се случи по време на бракониерски лов?

„Спазваме всички съответни мерки, подготвени сме, имаме ями, подготвени за загробване на вътрешностите и кожите на убитите прасета, използваме дезинфектанти с пръскачки, с които дезинфекцираме гумите на джиповете преди и след лов”, каза Крум Бонев.

Ловът на диви прасета ще бъде разрешен през октомври. Ловджиите много се надяват дотогава мерките срещу коронавируса една по една да отпаднат. И да махнат маските от задължителното си снаражение. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.