Те настояват гръцките власти да отворят пункт "Илинден - Ексохи"

Превозвачи и търговци отново излязоха на протест. Те искат гръцките власти да отворят пункта "Илинден - Ексохи", който е затворен заради пандемията.

От бранша настояват бариерите да бъдат вдигнати за тировете. Вчера на среща с гръцкия си Кириакос Мицотакис българския премиер Бойко Борисов също поиска Гърция да облекчи движението през границата.

Превозвачи ще протестират на границата с Гърция

Протестиращите блокираха за кратко пътя край гоцеделчевското село Господинци. Тя беше прекратена заради падналия дъжд. Недоволните настояват пункта да бъде отворен максимално бързо, тъй като докато е затворен причинява много щети и на бизнеса, който трудно работи с гръцките си контрагенти. Поражения търпят и земеделците, които не могат да стигнат полетата до южната ни съседка, и на превозвачите, които трябва да заобикалят през „Кулата”.

На място дойде и евродепутатът Андрей Новаков, който заяви, че ще постави въпроса пред Европейската комисия.

Гърция затваря напълно още един граничен пункт с България

„Надяваме се до края на месеца да отворят движението поне за товарните автомобили”, сподели един от протестиращите.

„На всеки 24 часа да даваш тестове как ще стане? Да идеш да работиш за теста държавата да взима парите, а ние какво ще взимаме?”, попита друг участник в протеста.

„Никой тук не е виновен за това че са затворили от гръцка страна. Ако можем да ги пропускаме само. Иначе ако го затворим за два часа, опашката ще е до Добринище. Само това е, да не мъчим хора, които не са виновни за това”, каза Андрей Новаков.

Пункт „Илинден – Ексохи” е затворен от повече от месец. Недоволните се надяват той да бъде отворен на 31 август, каквото е последното обещание.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.