За укрепването на храма вече има изготвен план

Кабинетът отпусна 1 600 000 лева за спешен ремонт на храм-паметника „Рождество Христово” в град Шипка. Повече от година от над 50-метровата камбанария падат орнаменти, а руската църква в града е един от символите на българското Освобождение. Догодина ще се честват 120 години от освещаването на храма.

През есента камбанарията на Шипченския манастир ще изглежда по различен начин. Ще бъде изградено скеле и се очаква да започнат ремонтите, които ще продължат цяла една година. Най-голямата надежда е най-голямата камбана да има отново възможност за зазвъни.

Повече от година части от камбанарията падат. Това е причината около нея да има ограждения. Тя става и опасна, тъй като се срутват парчета от по няколко килограма. „Има външни нарушения в дълбочини до 30 см., които всичко това трябва да бъде отстранено и да бъде укрепена и конструктивно и фасадно камбанарията”, обясни Деян Русинов, член на епархийския съвет.

Обследването на камбанарията започна преди две години, когато бяха забелязани смущаващите поражения по нея. Заради вибрациите бе спряна от употреба, най-голямата 12-тонна камбана. „Цялата тежест на всички камбани е над 45 тона, така че това е вторият много, много съществен фактор, който оказва влияние на носещата конструкция”, каза арх. Петър Влахов.

Правителството ще отпусне средства за Рилския манастир (ВИДЕО+СНИМКИ)

 

След обявяването на  дарителска сметка бяха събрани едва 30 хиляди лева. Сумата от над 1,6 хил. лева за ремонта бе отпусната от МС съвет, днес,  и бе обявена от премиера Борисов. „Всички знаете това е само с няколко сантиметра по- ниска камбанарията от Александър Невски. От много години, деситилетия не е ремонтирана. Най-голямата камбана е 12-тонна, от връх Шипка до Казанлък, се чува когато бие. Но тъй като са много стари гредите и падат  орнаменти от вибрациите”, коментира премиерът Бойко Борисов.  

Защо Рилският манастир не е получавал държавна субсидия?

 

В днешно време е много трудно да се съберат толкоз пари за да се извършат ремонтните дейности по камбанарията. Но слава Богу днес вече имаме надеждата имаме огромната радост и благодарност към премиера, към целия министерски съвет и всички, които подпомогнаха това дело да се осъществи”, каза Старозагорския митрополит  Киприан.

Ремонтните дейности започват от тази есен и ще продължат една година. По време на ремонтите храмът няма да бъде затварян, а надеждите на Дечко Гарбатулов, който от 54 години бие камбаните са отново да чуе уникалния тържествен звън на 12- тонната камбана.

Репортер: Георги Манев

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.