Рибар вижда няколко поредни дни, че птицата не помръдва

Спасиха белоглав лешояд при язовир „Студен кладенец”. Рибар вижда няколко поредни дни, че птицата не помръдва от мястото си и решава, че е в беда. Акцията по спасяването на животното осъществяват служители на Дивечовъден участък „Студен кладенец”, съвместно с представители на Българското дружество за защита на птиците.

Бракониери застреляха изключително рядка птица (ВИДЕО)

Оказва се, че лешоядът е паднал във водата, вероятно е намокрил крилата си и достигайки до брега, е затънал в калта. Експерти обясняват, че в това безпомощно състояние скоро е щял да намери смъртта си. Белоглавата птица вече е в спасителния център за диви животни на „Зелени Балкани” в Стара Загора. Заради счупеното му крило не се знае кога и дали ще може отново да се върне в дивата природа.

Излюпи се първото брадато лешоядче за 2020-а у нас (ВИДЕО+СНИМКИ)

Белоглавият лешояд е включен в Червената книга на страната ни като строго защитен вид. Смятан е за изчезнал у нас през 70-те години на 20 век. През 1978 г. е открита малка колония до язовир „Студен кладенец” с една размножаваща се двойка. След сериозни целенасочени природозащитни действия от страна на МОСВ, БДЗП и други НПО популацията нараства и днес вече се смята, че е стабилизирана. В рамките на Балканския план за опазване на лешоядите видът се реинтродуцира в Стара планина (Врачански Балкан, Централен Балкан, Сините камъни и Котленска планина). 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.