На място е и главният прокурор Иван Гешев

Дупница под полицейска блокада. Десетки служители на реда започнаха паралелни спецоперации в града и околните села. Акциите идват след изчезването на 43- годишния Янек Миланов, от когото няма следа вече месец.

СНИМКИ ОТ АКЦИЯТА ВИЖТЕ ТУК

От рано сутринта в района на село Крайници започна спецакция по издирване на Янек Миланов. На място са полицаи със следови кучета. На място пристигна и главният прокурор Иван Гешев, който обясни, че се оглежда зона от 120 кв./км, а в спецакциите на територията на Дупница участват над 300 полицаи.

„Хората са подготвени да останат и няколко дни, докато не се претърси цялата площ. Работи се включително по претърсване на обекти и помещения, които са набелязани”, заяви Иван Гешев.

По случая тече и проверка дали полицията в Дупница е реагирала навреме след получаването на сигнала за изчезването на Янек.

„Правим всичко възможно с колегите от МВР да не се връщат мутренските времена. И ако някой си мисли, че сме в началото на 90-те години, ще разбере по трудния начин, че не сме”, коментира обвинител номер 1.

 

На този етап от прокуратурата не разкриват дали задържаният Васил Капланов по прякор Каплата има връзка с изчезването на Янек. Пред журналисти обвинител номер 1 обясни, че Капланов е задържан по друго досъдебно производство. Именно той е последният, който е бил видян с 43-годишния Янек Миланов, който изчезна на 31 юли. От началото на август е обявен за издирване.  

Братът на изчезналия Янек: Сподели ми, че го тормозят системно

Задържаха бивш гард на Галеви за изчезването на Янек от Дупница

Гешев беше категоричен, че борбата с престъпността няма да спре.

„Това не е еднократно действие към момента. Предстои доста сериозна за работа в Дупница. Това не е края, а по-скоро началото”, каза Гешев.

Спецоперациите ще продължат и в следващите дни.

Снимки: Милен Цанков

Полицейски постове имаше и на много места в Дупница. Униформените спираха всяка кола на влизане и излизане от няколко квартала. В операцията участват МВР, НАП и Агенция „Митници”.

„Селектирани са голям брой лица и обекти, които ще бъдат проверявани. Изградени са 7 КПП-та на входно-изходните артерии на града. Като са включени и противодействия по конвенционалната престъпност. Има задържани 4 лица и операцията продължава”, заяви Николай Хаджиев, директор на ГД „Национална полиция”.

Главният прокурор отговори и на въпроси за атентата в Сарафово. „На 17 септември предстоят пледоарии на защитата и прокуратура, след което трябва да бъде постановена присъда. За никого не е тайна, че като логистика и финансиране зад този терористичен акт стои „Хизбула””, заяви Гешев.

 

 

„Важно е да се намери Янек. Ситуацията е такава. Това е важно в момента. Никъде нещата не са перфектни. Действаме съгласно ситуацията.  Аз продължавам да съм обнадежден и се надявам, че тази акция ще доведе до положителен резултат много скоро”, каза братът на Янек – Марио.

В очакване на новини са и близките и съседите на семейството

„Да се надяваме, че акцията ще доведе до успех, до някакъв резултат. Всички чакаме. Тази неизвестност ни измъчва всички. Това е цял месец вече, редно е да чуем нещо, становище, изявление да има от полицията”, казват съседи.

Репортери: Ивелина Николова, Антон Чавдаров

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.