Обществото се лекува със знание, убеден е д-р Калоян Гевара

Млад лекар ще измине 700 километра на колело в името на хората с психични заболявания. Д-р Калоян Гевара иска да събуди обществото за проблемите на една от най-уязвимите групи в него.

Министър Ангелов: Трябва да имаме дългосрочна политика за психичното здраве на гражданите

Да е лекар мечтае от дете. Чувства това, като своя кауза. След няколко месеца в спешното, избира да е психиатър. Пътя на 28-годишният д-р Калоян Гевара го среща със стотици съдби.

„Като лекар виждам, че работим в един порочен кръг - лекуваме пациенти, изписваме ги, ние сме до там. Изписваме ги, те са в по-добро състояние и ги оставяме на обществото, което не е подготвено за тях. И те се връщат след няколко месеца отново влошени”, казва д-р Калоян Гевара.

Затова избира да се качи на колелото и да поеме на път от Видин до Дуранкулак. Нарича инициативата си "Аз карам с теб". 700 километра, десетки населени места. Идеята на Калоян е да се срещне с местните и да им разкаже за психично болните.

Защитено жилище за хора с психични проблеми отвори врати в Панчарево

„С тази цел съм тръгнал, не просто да въртя педалите, докато не капна. Да мога да се запозная и да разкажа историите на хората по Дунава и от техните истории, да дам примери за това какво се случва там”, казва д-р Гевара.

Задочен диалог с обществото 28-годишният лекар вече води и в социалните мрежи.

„Качвам факти и митове за психичните заболявания, които се опитвам да разбия. Това е един от митовете, че психично болните са опасни, че състоянията им са нелечими, че трябва да страним от тях, хората смятат понякога, че тежките психични заболявания са причинени от някакви зли сили”, обяснява специалистът.

ООН: Светът е заплашен от глобална криза на психичното здраве

Превръща се в говорител на психично болните, защото думите с които те биват наричани, дори от близките им, му тежат и угнетяват сърцето му.

Обществото се лекува със знание, убеден е д-р Гевара.

„Ние трябва да сме запознати, че няма само високо кръвно, че няма само диабет, че няма само апендицит, но има шизофрения има депресия и всичко това е обект на медицината, трябва да го познаваме, за да можем да сме полезни за себе си и за околните”, казва той.

Да пътува е част от същността на младия лекар. Открил общото в погледа на хората от тук до Никарагуа и обратно.

„Общото в погледа на хората е, тези които достигат до мен, е че са търсещи хора”. Да търсиш означава да не се страхуваш, вярва младият лекар.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.