7% от тях са били обект на физическо насилие

Българският лекарски съюз с национална кампания срещу насилието над медици. Как ще преборят агресията срещу лекари и сестри – разказва Марина Малашева.

Д-р Алекасандър Кобаков има щастието да носи най-благата вест - тази за новия живот. „Не смятам, че има лекар, който е станал такъв, за да чува думата „благодаря””, казва той. Въпреки това всеки жест на признтелност го трогва. Един от последните ще помни вечно. Емоциите обаче не винаги са само положителни. Не са му посягали, но е чувал обиди. „Демотивира те, не желаеш да продължиш да правиш това,за което си учил”, споделя д-р Кобаков.

ОТНОВО АГРЕСИЯ СРЕЩУ ЛЕКАРИ: Пациент се нахвърли на медици от Спешна помощ (ВИДЕО)

7% от медиците у нас са били обект на физическо насилие. Данните на съсловната организация показват и друга тревожна тенденция. „48% от нашите колеги са се срещали с вербална агресия, което е много”, обясни председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ИЗЛОЖБАТА

А гнева срещу медиците от съсловната организация се опитват да потушат като показва благодарни пациенти и техните спасители. Десетки истории на признателност са запечатани на снимки, които са част от изложбата "Добрата дума лекува", организирана от лекарския съюз. А нейната цел е чрез добрия пример да се сложи край на насилието над медици.

Прокуратурата, МЗ и БЛС - заедно срещу насилието над медици

С отворено сърце в кампанията се включва и актьорът от "Откраднат живот"  Владимир Карамазов. „Аз не мога да си представя някой да посегне срещу лекар или да се отнася негативно към хората,които ни лекуват. А когато все пак стане инцидент да помислим, че те също са хора и им се случват неприятни неща”, коментира Карамазов.

В третата експозиция под този надслов греят й усмивките на д-р Кобаков и Нина Йорданова - жената,която благодарение на него става отново майка. Затова и тя без колебание застава пред обектива с любимия си лекар и се надява тази снимка да е символ на надеждата, но и на доброто.  „С хубавото лесно се свиква и никой не бяга от него. Дай Боже с това, с което се занимавам дай Боже да чувам повече добри думи и добри новини”, пожела си Нина.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.