Как ще бъде направено това без риск от замърсяване?

20 тона отровни пестициди, съдържащи олово, арсен, живак и сяра ще бъдат премахнати днес от селскостопански двор, бивше ТКЗС в старозагорското село Елхово. Това е втората акция в региона, която се осъществява под надзора на прокуратурата.

Проверяват два от най-рисковите складове със стари пестициди у нас

Опасните вещества са използвани преди 40 години , като препарати за растителна защита и от тогава не са премахнати. Акцията по отстраняването им започна в 9:30, а в нея се включиха и френски експерти.

"В склада се намират опаковки от пестициди и сухи препарати, прахообразни, които са с неизяснен произход, тъй като са в черни чували, горе долу към 20-тина тона ще има отпадъци", обясняват експерти.

 

 

„Има живак, арсеник и други елементи, който са много опасни за човешкото тяло и околната среда“, казва Филип Музин.

Сигналът за склада с опасните пестициди подава областният управител, след което МОСВ и прокуратурата, задействат процедурата за премахването им.

 

 

„Количеството е такова по първоначална информация. Когато отворим складовете и преопаковаме пестицидите ше разберем реалното такова. Притеснителното за нас е, че те се намират много близо до вододайната зона, която захранва с питейна вода не малка част от област Стара Загора“. Това заяви в ефира на „Здравей, България“ областният управител на Стара Загора Гергана Микова.

Тя изрази надежда, че в рамките на няколко дни опасните отпадъци ще бъдат премахнати. Опасните пестициди, ще бъдат премахнати и транспортирани във Франция, където ще бъдат унищожени.

„Голяма е опасността, ако някой има достъп, да вземе да злоупотреби да създаде проблеми на обществото”, посочи министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

Репортер: Георги Манев

Повече по темата гледайте във видеото

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.