Тя е претърпяла немалко промени през годините

В деня, когато отбелязваме 135 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия, една тема разделя обществото ни – „за” и „против” промените в Конституцията. Идеята на ГЕРБ дойде в разгара на лятото и раздели политиците и гражданите. За момента е ясно, че мнозинство за свикване на Велико народно събрание няма. Въпреки това проектът на управляващите вече е внесен за обсъждане в парламента. Наричана още „върховен закон", Българската конституция е претърпяла немалко промени през годините.

135 години от Съединението на България

Музей „Възраждане и Учредително събрание” е мястото, където е изкован основният закон след Освобождението. Мястото, където е положена основата на българската държавност. Днес много от текстовете на Търновската конституция продължават да са актуални. Някои от тях – не.

Търновската конституция – първия обществен договор след Освобождението. Така историците наричат най-важния закон на законите, формиращ поведението, манталитета, правата, свободите и задълженията на гражданите в Третата българска държава. Чрез приемането й страната ни се нарежда сред 20-те конституционни държави в света.

Известни българи с поздрави по случай Съединението

Основните текстове са заимствани  от Франция и Англия. „Сегашната Конституция олицетворява Търновската. Граматиката и словоредът са други, но реално параметрите на свободата са очертани през 1879 г.”, казва проф. д.и.н. Милко Палангурски – преподавател във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”.

Още по темата гледайте във видеото.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.