Само за 7 дни у нас са станали 144 тежки катастрофи, а загиналите са 16

„Тази седмица ще внесем предложение да се създаде Национален оперативен щаб по пътна безопасност. Трябва да се направи единен контролен орган, който да работи с по-твърда ръка, тъй като в момента контролът не е на необходимото ниво. Идеята дойде от щаба, който се бори с COVID-19”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” Румен Дунев, председател на Сдружение Автотехнически експерти по пътна безопасност.

За 7 дни: 141 тежки катастрофи, 168 пострадали и 16 загинали (ВИДЕО)

„В момента скоростта се контролира с камери на „Пътна полиция”, на тол системата, на Пътната агенция, на общините. Всяка една от тях работи независимо. Ако тези четири отделни системи се обединят, средната скорост веднага ще падне”, добави Владимир Тодоров, председател на Българската асоциация на пострадали при катастрофи. По думите му традиционно лятото стават повече инциденти на пътя, защото трафикът е по-интензивен. „Данните не са по-различни от преди година, например. Просто тези месеци вниманието ни беше насочено към коронавируса”, поясни Тодоров.

14-годишен открадна колата на баща си и предизвика катастрофа с две жертви (ВИДЕО+СНИМКИ)

Според Дунев причина за катастрофите са както шофьорите, така и пътищата. „Много от автоекспертите обвиняват лошата настилка. Но сцеплението на пътя е свързано с гумата. Затова не трябва да се кара с летни гуми през зимата. Много хора атакуват маркировката, но никой не задава въпроса дали фаровете на автомобилите са регулирани, за да се вижда по-добре”, заяви той.

Интензивен трафик в последния от серията почивни дни (ВИДЕО)

Двамата коментираха и поредния случай, в който колата на Тити Папазов беше заснета в нарушение.

„Държавата трябва да е безкомпромисна, ако и този път Тити е бил зад волана. На последния запис не се вижда кой шофира. Ако не е той, трябва да каже кой е карал. Явно е, че този човек е рецидивист. В Америка такива хора се пращат на психокурсове, срещат ги с родители на загинали деца. Това е задължително – или затвор, или подобни срещи”, каза Тодоров.

Според Дунев Тити, като публична личност, трябва да бъде пример за добър водач.

Целия разговор гледайте във видеото

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.