Парите ще бъдат като дългосрочен заем от Българския енергиен холдинг

55 млн. лева ще отпусне държавата за стабилизаране на “Мини Марица-Изток”. Това обяви енергийният министър Теменужка Петкова след спешна среща на Браншовия съвет за тристранно сътрудничество, минно дело и геология.

Парите ще бъдат като дългосрочен заем от Българския енергиен холдинг.  5 млн. лева от тях ще бъдат дадени за увеличение от 1 октомври на заплатите на работниците в мините.

„Заедно с колегите от КТ „Подкрепа“ и КНСБ дискутирахме актуални въпроси от енергийния сектор. Обединихме се около мерки, които ще гарантират нормалното функциониране на комплекса „Марица-Изток“ след отражението на COVID-19. Правителството ясно е декларирало заявката си за развитие на въглищните централи у нас до 2030 г. с хоризонт до 2050 г. Това е залегнало в два документа – Интегрирания план в областта на енергетиката и климата и проекта на Стратегия за устойчиво енергийно развитие“, подчерта министър Петкова.

„БЕХ ще определи параметрите. Той ще бъде с пазарна лихва, утре ще стане ясно. Определихме мерките за „Мини Марица- Изток”, за да функционира нормално в рамките на следващата една година”, каза Петкова.

AES: България се нуждае от надеждно и чисто въглищно производство

От КНСБ определиха мярката като адекватна и заявиха, че няма да позволяват нито един миньор да изгуби работата си. 

„КНСБ ще настоява това, което се прави там, да се прави така, че нито един миньор там да не загуби своята работа. Няма да допуснем да бъдат открадни стотици милиони от някой в някаква посока”, заяви президентът на КНСБ СНХ Пламен Димитров.

Финансовата инжекция за държавните мини бе предшествана от разговори на синдикатите с премиера Бойко Борисов. 

Борисов обсъди със синдикатите бъдещето на „Марица-изток“

В рамките на Браншовия съвет бе дискутирана и европейската рамката в областта на енергетиката. „Успяхме да се преборим за 1.178 млрд. евро, които са предвидени именно за най-добрите мерки за преход към нисковъглеродна икономика", припомни Теменужка Петкова.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.