Той е с тегло 102 карата

Рядък бял диамант с размер на яйце и тегло 102 карата ще бъде продаден на търг в Хонконг на 5 октомври. Това съобщи АФП, цитирайки съобщение на аукционна къща "Сотбис".

Колие със 115-каратов диамант бе продадено в Ню Йорк за над шест милиона долара (СНИМКИ)

Той е с точно тегло 102,39 карата и максимална чистота и прозрачност, добит е в мина в Онтарио, Канада. От аукционната къща не посочват начална цена. Диамантите от този калибър и размер са се продавали досега на цени от 11 милиона долара до 33 милиона долара, каза Киг Брунинг от "Сотбис". Само седем други бели диаманти над 100 карата с такова качество са продавани досега на търг.

През ноември 2017 г. в Женева за 33,8 милиона долара бе продаден най-големият диамант, предлаган на търг. Сделката постави световен рекорд в тази категория. През април 2017 г. обаче розовият диамант "Розова звезда" бе продаден за 71,2 милиона долара на търг в Хонконг.

Продадоха уникален розов диамант за 50 млн. долара (ВИДЕО)

Търгът за белия диамант се организира от "Сотбис" и наддаването започва на 15 септември от един хонконгски долар (13 американски цента). Брунинг каза, че през последните шест месеца се наблюдава повишено търсене на бижута и скъпоценности.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.