Това заяви здравният министър пред Диана Найденова в „Карай направо”

„Много голяма част от хората не спазват никакви мерки, включително дезинфекция и носене на предпазни маски. Някои дори не вярват, че съществува такова заболяване. Вярват в много странни конспиративни теории”. Това заяви в „Карай направо” пред Диана Найденова здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Министър Ангелов предпочита запазване на 14-дневната карантина през есента

След като пое поста на министър проф. Ангелов активно обикаля страната, за да контролира болничните заведения, лекуващи пациенти с COVID-19.

„Не знам как медиците изкарват с предпазните костюми цяло дежурство. Като имаме предвид, че неговата продължителност е 12 часа. Цяло геройство е за хората, които „живеят” в тези структури по цели седмици. Бих казал, че това е на ръба на човешките възможности”, сподели наблюденията си той.

„Болниците са готови, много е важно всички да знаят, че ако започне по-сериозна вълна, за която ние се готвим и сме готови – запълването на лечебните заведения няма да става от малките болници, където хората са изключително малко. Голяма част от тях са в напреднала възраст има и много работещи пенсионери. Отчитаме всички тези фактори”, заяви здравният министър.

Той допълни, че усилията се съсредоточават в структуроопределящите болници и посочи, че няма да се допуснат действия, които да поставят под заплаха живота и здравето на хората. 

„Ще приготвим „път на пациента” с всички симптоми. Той ще бъде различен за всяка област на страната. За да знаят хората къде да отидат и какво да направят. Не да обикалят от болница на болница. Ще бъде ясно разписано кой какво да прави”, обясни проф. Ангелов. 

Проф. Костадин Ангелов: Нямаме намерение да затваряме градове и да връщаме КПП-тата (ВИДЕО)

Пред Диана Найденова министърът уточни още, че България заема добро място сред страните в ЕС по отношение на пандемията. „Ние сме на около 20 място по заболеваемост и на 16 по смъртност. От балканските държави сме на предпоследно място. Нещата изглеждат добре”, каза той.

Проф. Ангелов направи коментар относно завръщането на учениците в класните стаи с началото на новата учебна година. Обясни, че предстои регламентиране на процедурите по изследване, в случай на заразяване с коронавирус.

„Не смятам, че родителите или детето ще плащат. Имаме РЗИ-та и вече оборудвани лаборатории. Когато се появи съмнение за коронавирус, в училищата има здравни работници, които могат да насочат детето към съответната здравна инспекция. Със сигурност децата и родителите няма да плащат за тези тестове. Нормално е да не плащат”, посочи професорът.

Здравният министър заяви, че ваксината, която ще бъде изработена и предложена на българските граждани, ще е преминала всички контролни механизми на ЕС.

„За нас е важно тя да бъде безвредна. Нека хората знаят, че тя ще се поставя по желание. Няма да бъде включвана в имунизационния календар и няма да е задължителна. Ще е доброволна и безплатна. Всеки, който сметне, че попада в рисковата група, може да се възползва от тази ваксина”, обясни той.  

Министър Ангелов: В България няма да се изпитва ваксина върху хора

Костадин Ангелов коментира и продължаващите вече втори месец протести с искания за оставка на правителството.

„Положително е някой да има свободата да изрази мнението си свободно, демократично, спазвайки законите и реда на страната. Аз не смятам, че политиците, които виждаме по площадите, могат да дадат решение на проблемите, които очакват да бъдат решени имено от протестиращите”, заключи здравният министър.

Още от разговора в „Карай направо” гледайте във видеото.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.