Окончателните изборни резултати ще станат ясни утре

БСП  вчера за първи път гласува пряко за избор на свой председател. След разцеплението в партията съперниците останаха само двама – Корнелия Нинова и Кирил Добрев. Днес двамата коментираха междинните данни след електронното въвеждане на изборните протоколи. Реалните избиратели на левицата са 80 236, от тях 53 807 са отишли до урните.

„Искам да поздравя г-жа Нинова. Желая й много успехи. Иска ми се такава мотивация да постигнем и при парламентарните избори. Разпределението на гласовете показва, че са по любов, а не в резултат на някаква намеса. Не съм очаквал различни резултати. Аз съм реалист и съм доволен от себе си. В рамките на изборния ден има 78 жалби. Екипът ми направи всичко изборите да бъдат честни. Не съм аз човекът, който ще прецени дали това е било така”, каза Добрев.

Нинова печели изборите за председател на БСП с над 81%

„Вчера партията беше изправена пред огромно предизвикателство за пръв път в историята си. Тя го посрещна с емоция, но и с разум и осъзната отговорност. Членовете показаха, че БСП е най-демократичната модерна лява европейска партия. Стана ясно, че БСП е зряла, с най-високо организирана и проведена кампания, с институционална култура - сама, без професионална администрация, без заплащане, направи показно как се правят избори. Имаше над 1 000 секции с участието на над 8 000 души. Нямаше инциденти, подправени протоколи, опашки на хора с чували, чакащи да предадат изборните книжа. Има високата избирателна активност, близо 70%. Подкрепилите ме 43 228 социалисти са повече от половината от всички членове на партията. Вчера вие направихте промяната в БСП необратима, но сега ни предстои много по-голямата задача - да направим промяната в България необратима. Знам, че можем заедно и вярвам, че това ще стане съвсем скоро”, каза Нинова.

Тепърва предстои обработката и на хартиените протоколи. Председателят на ЦИК на БСП - Емил Войнов, заяви, че не очаква драстична разлика в данните за избора на председател.

„Очаквах подобно развитие на изборите. Затова обявихме с Валери Жаблянов, че се оттегляме от кампанията. Изборът трябва да бъде разгледан от върховния орган на партията. Има много жалби за самия вот. Резултатът беше постигнат от „мобилни секции””, заяви Красимир Янков от БСП.

„Резултатът е категоричен. Не си заслужава да коментирам на Янков изказването. Когато си загубил катастрофално, трябва да замълчиш”, каза Христо Проданов, зам.-председател на ПГ на БСП.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.