Демонстрации има в няколко от големите градове на страната

Ден преди първия учебен ден се провежда национален протест срещу маските в училищата. Родителите настояват да няма стаи изолатори за деца със симтоми на COVID-19. Недоволството се провежда в няколко от големите градове на страната.

Тържества за 15 септември - само за някои ученици (ВИДЕО)

Протестът е озаглавен „Не на маските и изолаторите в училище”. Той започна в 12 ч. пред сградата на просветното ведомство в София. Очаква се по-късно недоволните да тръгнат на шествие до Министерството на здравеопазването.

Според последните разпоредби на образователния министър маските няма да са задължителни в класните стаи, но ще са необходими за коридорите и останалите общи помещения. Единствено учениците, които имат медицински показания да не носят маска, ще бъдат освобождавани от това задължение.

„Носенето на маска е доказана мярка. Ние имаме един от най-либералните режими, спрямо другите страни, където се иска носене на маски в учебен час. Желаем да има колкото се може повече присъствено обучение. Ако децата не носят маски, при един заболял ученик или учител, трябва да карантинираме цялото училище”, коментира образователният министър Красимир Вълчев.

Училището ще е различно. Десетки дезинфектанти вече са разположени по коридорите и пред стаите. От всеки ъгъл стикери напомнят да се спазва дистанция. А в тоалетните има табели с картинки как правилно да си мием ръцете.Има и стая-изолатор - при хубаво време обаче тя няма да се използва, а децата ще чакат родителите си в двора. 

Не всички родители обаче подкрепят мерките. Част от тях настояват сами да избират дали децата им да са с маски.

Все още в страната има училища без топла вода (ВИДЕО)

„Настояваме без маски и изолатори в училище. Те приличат повече на карцери за наказание, отколкото на предпазни средства”, обясни протестиращ.

„Такова изкуствено насаждане на вина, че детето е направило нещо лошо, за да бъде изолирано по такъв начин, смятам че е абсолютно излишно и не кореспондира с никаква здрава логика”, добави родител. 

Демонстрации срещу носенето на маски в училище има и в Бургас.

„Кое е доказателството, че маските са единственото предпазно средство и че изобщо е такова. Нека първо видим доказателства за това. Там, където се използват маски, масово децата са травмирани физически и психически”, посочи протестираща.

Дори при детето рискът да е по-малък от усложения, за възрастните, които живеят с това дете рискът е изключително голям при заразяване. Медиците съветват родителите да изберат тази маска, с която детето ще се чувства най-комфортно.

Репортери: Ивомира Пехливанова, Цеца Алексова

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.