Това потвърдиха за NOVA от Столичната община

Само ден след първия училищен звънец - първи случаи на заразени с коронавирус. В столичното 55-то училище 8 учители са дали положителни проби за COVID- 19. Днес те не са били на работа, но вчера са имали досег с ученици. Установяват се контактните им лица и предстои тестването им. 

Ученик от Русе е с коронавирус

Директорът на учебното заведение Таня Иванчева заяви за NOVA, че в началото на септември са имали учител, който проявил симптоми на заразата. 

Направени са тестове на целия персонал - педагогически и непедагогически - общо 130 души. Късно снощи тестовете на 8 учителя излизат положителни. Нито един от тях не проявява симптоми на заразата. Инспектори от РЗИ вече провеждат тестове с контактните им лица, включително и ученици. 

В Русе 16-годишен ученик от Математическата гимназия също се е оказал заразен с вируса. Вчера той е присъствал на първия учебен ден. Сега целият му клас, който има общо 26 деца, е под карантина.

Екип на NOVA провери на място спазват ли се мерките в едно от столичните училища. В двора на училището най-критичния момент е между двете смени.  Излизат 600 ученици и влизат 600. Хиляда и двеста в рамките на 20 минути. Учениците са предупредени да идват по-рано на училище, за да успее всеки да премине през скенера за измерване на температурата. Въпреки това се образува дълга опашка пред входа. Налага се портиерът да се намеси.

COVID-19 в детска градина в Стара Загора

А дежурни учители следят да не влезе ученик с повишена температура. По желание децата минават и през рамка, която дезинфекцира дрехите им.  Докато по-големите ученици влизат, по-малките напускат училището.  Нито един ученик не е отказал да е с маска в междучасията.

Другата критична точка около обяд е столът. Децата трябва да са с маски на опашката и да ги свалят, чак когато седнат на масата. Много училища затвориха столовете и решиха децата да се хранят в класната стая.

 

 

Всеки час започва с инструкции от учителя.Единственият учебен час, в който не може да има дистанция, е този по физическо.   Въпреки промените децата са щастливи, че отново са заедно. И всички се надяват училището да не затвори скоро врати.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.