От ДПС стартират процедура

Нов ден - нов скандал в парламента. Депутатите на БСП и ДПС поискаха оставката на председателя Цвета Караянчева. Атаката им е едновременна, но с различни аргументи. Левицата иска оттеглянето й заради реакцията й при вчерашния опит за блокада на протестиращи в парламента, а от ДПС извадиха стар свой сигнал, на който тя не е отговорила.

Протести, барикади и блокади - какво ще последва?

Осуетеният опит на майки от „Системата ни убива”, заедно с Мая Манолова и нейни съпартийци да стигнат до деловодството на парламента и да се барикадират там, невъзможността младеж с увреждане да ползва тоалетната в сградата, както и извеждането на протестиращите от НСО, дадоха основание на БСП да поискат оставката на Цвета Караянчева.

„Това, което се случи вчера, беше опит за физическо издевателство над група изключително изтормозени граждани. Единственото, което можем да направим, е да поискаме оставката на Цвета Караянчева, сега и веднага", заяви от парламентарната трибуна депутатът от БСП Антон Кутев. 

 

 

Според Цвета Караянчева присъствието на бившия омбудсман Мая Манолова във вчерашната ситуация показва, че тя се опитва да се възползва от майките на деца с увреждания, за да „гради политическа кариера и да внесе нов импулс в изграждането на образа си“.

Опит за окупация на парламента в 70-тата вечер на протести

„Няма да позволя Народното събрание да бъде участник в провокация. Оставка няма да дам“, заяви Караянчева.

От „Системата ни убива” се присъединиха към искането на БСП за оставка на председателя на парламента. Паралелно с това, но по друг повод, от ДПС обявиха, че ще започнат  консултации за отстраняването на Караянчева от поста. Причината е сигнал от началото на септември, по който Движението е поискало тя да се произнесе. Той е свързан с несъвместимост на член на ЦИК със заеманата от него длъжност.

Според правилника проект на решение за отстраняване на председателя може да бъде входиран с подписите на една трета от народните представители или точно 80, а след това да бъде подложено на гласуване в залата. 

БЛОКАДА НА ПАРЛАМЕНТА: Протестиращи влязоха и отказаха да напуснат сградата (ВИДЕО+СНИМКИ)

За да стартира процедура за разискване на оставката на председател на парламента са необходими една трета от гласовете на депутатите- най-малко 80. БСП има 78 народни представители, а ДПС 25.

Оставката на Цвета Караянчева поискаха и от „Изправисе.бг” на Мая Манолова и движение „Волт“, както и майки от инициативата „Системата ни убива”.

Снимка: БГНЕС

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.