Става въпрос мъчения и убийства, извършени от силите за сигурност

Независими експерти към Комитета по правата на човека в ООН обвиниха властите във Венецуела, водени от Николас Мадуро, в престъпления срещу човечеството.

Става въпрос мъчения и убийства, извършени от силите за сигурност, както и използването на техники като задушаване и електрошок.

Повече от 60 държави събраха 3,4 млрд. долара спешна помощ за Венецуела

В доклада се казва, че хората, които са отговорни за екзекуциите и изчезванията на граждани, трябва да бъдат подведени под отговорност заради хилядите жертви.

„Мисията разгледа подробно почти 100 случая на протести и има основателни доказателства да смятаме, че много от задържаните са били подложени на изтезания - жестоко, нечовешко и унизително отношение”, заяви Пол Сейлс - член на мисията на ООН за Венецуела.

САЩ обвини Мадуро в наркотероризъм, дава 15 милиона долара за ареста му

„Смятаме, че практиката на изтезания не е възникнала просто на случаен принцип, а по-скоро е резултат от план и част от по-мащабна атака срещу цивилното население и като такава представлява престъпления срещу човечеството”, допълни той.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.