Днес депутатите приеха промените в Изборния кодекс

Решаваме с референдум въпросите от компетентността на Велико Народно събрание. Това решиха депутатите с окончателните промени в Изборния кодекс. Конкретните текстове бяха предложени от „Обедини патриоти“ и подкрепени в зала от по-големия коалиционен партньор ГЕРБ на практика без дебат. С тях отпада досегашното ограничение да се провежда национален референдум по Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление по въпроси, които е овластено да решава единствено Велико народно събрание.

На второ четене депутатите решиха още, че на следващите избори ще гласуваме и с машини, и с хартиени бюлетини. Хартиена бюлетина и машина за гласуване ще има в секции с над 300 избиратели. В хартиената бюлетина остава номерацията с цифри пред имената на партии, коалиции и кандидат-депутати. 

Окончателно ЦИК ще отговаря за техническото обезпечаване на машинния вот. Не беше прието предложението на ГЕРБ за промяна на правилата за избор на Велико Народно събрание. 

Гласуваме по избор – или на машина, или с хартиена бюлетина

Ожесточените спорове около Изборния кодекс днес имаха различен фокус. Докато приемаха и отхвърляха предложените текстове за това как да гласуваме, част от депутатите сигнализираха за нередности в системата за гласуване в самото Народното събрание. Според БСП и ДПС системата позволявала това да става без пръстов отпечатък и биометрия.

„Без поставяне на пръстов отпечатък, днес пултовете от само себе си разрешават гласуване”, заяви Джейхан Ибрямов от ДПС.

Заради проблема от БСП поставиха под въпрос дали взетите вече решения и кворума в зала са легитимни.

„Този парламент ли ще въвежда в момента смесения, осакатен и обезобразен машинен вот? Този парламент, който в момента гласува без биометрия, т.е. той не зачита собствената си система и правила на гласуване. Наистина това, коте оказаха колегите за кворума – сутрин вече 121 гласа са под съмнение”, каза Явор Божанков от БСП.

Остават старите правила за избор на ВНС

„Вече е извършена проверка на системата. Тя работи безупречно. Няма подмяна на вота на никой народен представител”, категоричен бе Валери Симеонов.

Управляващите видяха опит за провокация. „Вие сте гласували и вотът ви е бил отчетен – така, както българските граждани са гласували по-голямата част от тях за нас и техният вот е бил отчетен. С процедурни хватки на следващите избори пак ще направите същото, както на предишните 10”, заяви Тома Биков от ГЕРБ.

„Няма промяна на местата. Гласуването става точно по биометрия, по никакъв друг начин. Всеки може да гласува само на пулта, на който е гласувал със собствения си пръст”, каза Валери Симеонов.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.