Коментар на социолога от „Галъп интернешънъл" Светлин Тачев

„Образът на властта продължава да ерозира. ГЕРБ губи доверие, но реално БСП не увеличава своето. Партиите са изравнени със съвсем малко преднина на БСП, но и двете по-скоро губят. По-печеливши са извънпарламентарните сили – партията на Слави Трифонов, Мая Манолова и „Демократична България”. Това заяви в ефира на "Здравей, България" социологът от „Галъп интернешънъл" Светлин Тачев.

ПРИ ИЗБОРИ ДНЕС: Пет сигурни партии влизат в парламента

Той представи част от изводите от националното изследване, проведено от 3 до 11 септември сред 807 пълнолетни. То е част от редовния „Политически и икономически индекс на „Галъп интернешънъл“ – независимото ежемесечно проучване „лице в лице“, което се провежда вече 30 години. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е равен на около 55 хиляди души.

„Към този момент в един бъдещ парламент ще влязат пет сигурни партии плюс още две евентуално”, каза още Светлин Тачев.

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ: Решаваме с референдум въпросите от обхвата на ВНС

По думите му при данните, които имат към момента, се очаква следващото НС да бъде изключително фрагментирано.

„За съставяне на кабинет ще е нужно или да се търси компромисен вариант между поне три политически формации, или да се върви към политическа криза”, посочи още социологът.

Данните от проучването са част от ежемесечната независима изследователска програма. Изследването е проведено между 3 и 11 септември 2020 г. сред 807 души по метода „лице в лице“. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е равен на около 55 хиляди души.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.