Тази седмица бяха приети поредните поправки в него

Обичайно Изборният кодекс у нас се ремонтира винаги, когато изборите чукат на вратата. Тази седмица след двудневни спорове депутатите оконачателно приеха поредните поправки в него с процедурни хватки, ожесточени спорове, взаимни обвинения между управляващи и опозиция за честността на вота, за създаването на хаос с новите правила, за опорочаване на изборния процес.

Остават старите правила за избор на ВНС

Но въпреки това промените са факт и чрез тях ще имаме право на избор как да гласуваме. Депутатите решиха, че в секция с над 300 избиратели ще има и машини, и хартиени бюлетини. Гласоподавателите ще преценят как да упражнят правото си на вот – с машина или с хартиена бюлетина.

Повод за разногласия стана и предложението отговорността за осигуряването на машините по време на избори да е на ЦИК, а не на правителството, както беше до сега. Така ЦИК ще реши дали да закупи машините, или да ги наема. А изненадващо, въпреки че беше отхвърлено на заседанията на „Правната комисия”, в пленарната зала депутатите приеха предложението на Обединените патриоти на референдум да се поставят въпроси, които са от компетенцията на Великото народно събрание. Дебатите за Изборния кодекс често създаваха напрежение в пленарната зала.

Стратегическият съвет към президента: Необходима е дълбока реформа

„Днес затвърждавате……правите го в условията на протести на улицата са стотици хиляди хора. И какво искат те - те искат оставка на правителството и прозрачни избори - нови и предсрочни”, заяви Корнелия Нинова от БСП.

Евгени Будинов, ГЕРБ: „Искам да се обърна към Нинова, но нея пак я няма в залата. В малките места от БСП ви наричат „Лукашенко с пола”. Колеги от БСП, да ми говорите за честни избори е просто извратено.”

„Този изборен кодекс ще се върне като бумеранг към този, който го е правил”, заяви Хасан Адемов, ДПС.

Юлиан Ангелов, Обединени патриоти: „Вие се гласите да работите с порочни практики. Най-лесно е – пръчка. БСП разбират от пръчки. И ДПС също. Вие искате да решите бълг как да гласуват - вие се гласите да правите порочни практики. Ако ние сме лоши, и ГЕРБ са лоши. Вие сте по лоши.”

Мустафа Карадайъ, ДПС: „На ГЕРБ, най-вероятно председателят им Бойко Борисов е дал указания да създадат хаос и за пореден път да има възможност да фалшифицилане на изборите.”

Цвета Караянчева, председател на Народното събрание: „Машините, колкото и да са добри, могат да блокират и да се развалят. Какво правим, ако някоя машина в някое селце се развали…който иска - ще гласува с машина, който иска - ще гласува на хартия. Много е лесно да се говори, че  липсата на машини щяла да опорочи вота.”

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ: Решаваме с референдум въпросите от обхвата на ВНС

Извън окончателното приемане на изборните правила остана предложението да се промени избора на представители във Великото народно събрание. Идеята беше на ГЕРБ, които настояваха 200 от депутатите да се избират пропорционално, а 200 – мажоритарно. Не мина и идеята на Обединените патриоти да отпаднат номерата в бюлетината пред името на партиите и коалициите и на кандидатите за народни представители. Не мина и идеята - отново на Обединените патриоти, при местните избори в селата с до 200 души – хората да си избират кмет.

Върху приетия Изборен кодекс президентът изрази готовност да наложи вето.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.