Близо 2 милиона са новите случаи, регистрирани само за седмица

Коронавирусът бележи настъпление почти навсякъде по света. За това предупреждава Световната здравна организация. Правителствата в много европейски държави се опитват да намерят баланса между мерките срещу COVID-19, но и да не нанесат нов тежък удар върху икономиките си.

COVID-19: Великобритания затваря всички заведения след 22 часа

Великобритания започна да въвежда нови мерки, валидни за цялата странa. Премиерът отиде в парламента, за да обяви ограниченията пред народните предствители. Засега мерките не са силно рестриктивни. За разлика от налаганите напоследък обаче засягат само определени райони.

„Искам да подчертая, че това по никакъв начин не е връщане към пълната карантина от март и април”, заяви премиерът Борис Джонсън.

Новите мерки включват затварянето на баровете и нощните заведения в 22 часа. Предвидено е те да действат цели шест месеца. Би трябвало да помогнат за спирането на разспространението на болестта сред младите.

„Затварянето на баровете в 22 ч. няма да е достатъчно. Може да е малка крачка в правилната посока, но скоро ще трябва да направят и други”, смята Ема Лийни – жител на Лондон.

„Няма да даде голяма разлика. В рамките на няколко седмици ще трябва да обявят нещо по-строго”, е мнението на лондончанина Брендан Кристи.

ВТОРА ВЪЛНА НА COVID-19: Протести в Мадрид срещу частичната карантина

На същия етап са и в Испания. Властите търсят баланса между работещи мерки и избягване на съкрушителната за икономиката пълна карантина.

„В момента Мадрид показва високи нива на заразяване. Затова, наложената карантина е съсредоточена там. Трябва да направим оценка на всички региони. Следващата седмица ще знаем дали ще има и други региони под карантина. Ако се налага - ще има”, посочи ръководителят на Центъра за борба с коронавируса Фернандо Симон.

От испанските болници днес алармираха, че отделенията се пълнят и ситуацията става все по-тревожна. Медиците призоваха гражданите да бъдат стриктни в носенето на маски и спазването на дистанция.

Франция обнови списъка с „червените зони”

Заради тревожното нарастване на заразените и болните Турция също затяга контрола и мерките срещу коронавируса. В редица части на страната се въвеждат ограничения за използване на обществения транспорт в определени часове, От  хората над 65-годишна възраст. Нов пик на заразените е регистриран в понеделник. Турските власти съобщават за нови 1 743 случая. Мнозина обаче се съмняват в тези данни.

„Официално обявяваните данни не отговарят на действителността. Реалният брой на пациентите е най-малко десет пъти по-голям, отколкото обявява здравното министерство”, Хелис Ерликая от Асоциацията на медиците в Турция.

Всички, които са установени като носители на вируса, но не спазват изискването за изолация, ще бъдат третирани като престъпници, предупреди президентът Реджеп Ердоган.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.