ООН откри данни за рекорд за най-студено време в Северното полукълбо

Близо 70 градуса под нулата - това е рекордът за най-студено време в Северното полукълбо според Световната метеорологична организация. Специалисти по история на климата са открили данни за ниските температури отпреди повече от 30 години.

На 22 декември 1991 г. в Гренландия са отчетени минус 69,6 градуса по Целзий. Рекордът е записан от автоматичната станция в Клинк, недалеч от най-високата точка на Гренландската ледена шапка.

„Във времето на климатичните промени, вниманието се фокусира върху новите температурни рекорди", каза генералният секретар на СМО Петери Таалас, цитиран от БТА. „Този новопризнат рекорд е важно напомняне за ярките контрасти, които съществуват на планетата", добавя той в изявление.

РЕКОРДЕН СТУД: Температурите паднаха до -25 градуса (ВИДЕО)

Минус 67,8 градуса са отчитани два пъти в Сибир - в град Оймекон през 1933 г. и във Верхоянск през 1892 г. През последните месеци Верхоянск отчете рекордно високи температури за района, северно от Полярния кръг.

Новият рекорд бе потвърден от т.нар. "климатични детективи", които работят с архивите на СМО. Той бил проверен от международна група полярни изследователи, които се свързали с учените, работили с данни от автоматичната станция на Клинк. Тя функционирала две години в началото на 90-те години.

Най-ниската температура, измервана на Земята, е минус 89,2 градуса по Целзий. Тя е регистрирана през 1983 г. от метеорологичната станция „Восток” в Антарктика, посочват от СМО. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.