Още в първите минути на заседанието в пленарната зала се създаде напрежение

Изслушването на главния прокурор Иван Гешев в парламента скара БСП и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и стана повод социалистите да поискат още веднъж оставката на Караянчева. Червените депутати заподозряха Караянчева, че пречи на Иван Гешев да се отчете пред депутатите. Тя им напомни, че има процедурни правила.

Още в първите минути на заседанието в пленарната зала се създаде напрежение. Левицата настоя главният прокурор да дойде за изслушване пред депутатите и видя пречка за това в лицето на Цвета Караянчева.

Караянчева: Денят на Независимостта винаги ще озарява надеждите на българския народ

„Народните представители искат това да се случи, главният прокурор иска това да се случи, явно само председателят на народното събрание не иска, което е още един повод да й се поиска оставката, защото може да бъде тълкувано като системно неизпълнение на задълженията”, каза Антон Кутев от БСП.

Председателят на парламента напомни на социалистите, че разговор за изслушването на Иван Гешев е воден. И изслушването ще се състои по правилата.

„Главният прокурор е изпратил писмо…това нещо съм го съгласувала с юристите на Народното събрание. Няма как да го извикаме по начина по който вие казвате защото той не е представител на изпълнителната власт”, обясни Караянчева.

От БСП обаче настояха, че председателят на парламента трябва да задвижи процедурата по изслушване на главния прокурор.

Атаките към председателят на парламента от страна на левицата не завършиха само с изслушването на Иван Гешев. Социалистите поискаха от Цвета Караянчева обяснение защо министерския съвет не заседава присъствено.

Какво "ремонтираха" по Изборния кодекс депутатите? (ВИДЕО)

„Премиера и МС имат онлайн заседание вижте колко е абсурдно… или да информирате НС защо МС има онлайн заседание или да извикате премиера който да обясни защото най-вероятно премиера го страх да ходи на работа”, каза Иван Ченчев от БСП.

А напрежението в залата ескалира след като Веселин Марешки нападна БСП. Социалистите миналата седмица му поискаха оставката от зам.-председателското място в парламента, заради 4 годишната присъда от апелативния съд за изнудване и заплахи на бизнесмен.

„И кои са тези които ми искат оставката. Хора които са извършили огромен геноцид към българското общество, които са издевателствали над хората докарали са ги до просешка тояга по какъв начин можем да ги наричаме освен по начина по който ми подсказвате - като изверги”, каза Марешки.

Скандал в парламента заради новия външен дълг

„Човек с присъди човек който нарушава закона, защото да имаш 200 аптеки, а по закон може да има 4, човек който е станал за смях на целия народ да ми дава на мен морални оценки- това е свинщина от висок порядък”, коментира депутатът от БСП Антон Кутев.

А около скандалите депутатите успяха да приемат окончателно промените в закона за МВР. Така от 1ви януари извънредният труд на полицаите ще се заплаща, а не както досега – да се компенсира с почивни дни.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.