Равният резултат може да бъде нежелан изход и за двата отбора на терена, но пък е сред любимите варианти за почитателите на спортните залози.

Един Х винаги се оценява добре от букмейкърите – коефициентът винаги е по-висок от 2,50, с много малки и редки изключения. В bet365 залози за реми се връщат в приблизително троен размер, ако са успешни, а често печалбата е и по-висока. Но и предвиждането на „хиксове” не е лесна задача, тъй като при това положение няма особено значение кой е смятан предварително за фаворит и кой – за аутсайдер.

Все пак има отбори, които по-често от други завършват мачовете си наравно. Опитните играчи проверяват профила на такива отбори и редовно слагат парите си на знак Х в срещи с тяхно участие. Но такива предвиждания могат да бъдат успешни в дългосрочен план, ако ремита бъдат регистрирани веднъж на всеки 3 двубоя или по-често. А статистиката от водещите 20 европейски лиги показва, че такава тенденция на общо ниво се наблюдава рядко. Ето какви са данните за сезон 2019/20.

В топ 5 на Европа Ла Лига регистрира най-много хиксове

Сред шампионатите на най-високо ниво – тези в Англия, Испания, Германия, Италия и Франция, най-много равенства през изминалия сезон бяха регистрирани в Ла Лига. 105 от всички 380 мача от Примера дивисион завършиха без победител. Но дори и в Испания процентът на знак Х като краен изход е по-нисък от 30% - или по-точно 27,6%. Във всички останали лиги от каймака на футболна Европа равенствата стават факт по-рядко от веднъж на 4 мача – Лига 1 (24,3%), Премиър лийг (24,2%), Серия А (22,3%) и Бундеслига (22,2%).

Ако разширим обхвата към следващите по сила европейски лиги, отново няма да намерим такава, в която ремитата да оформят 1/3 от всички крайни резултати. През 2019/20 гръцката Суперлига отчете 70 мача със знак Х от общо 244, което прави 28,6% срещи без краен победител. В Русия процентът на равенствата е сходен на този от Испания – 27,1 (65 от 240 изиграни двубоя). Над 1/4 от мачовете са завършили с хикс в Турция (26,8), Шотландия (25,7), а в Швейцария, както сме свикнали, всичко е точно – кръгли 25 процента (45 равни резултата от 180 срещи).

Първенствата, в които са регистрирани най-малко ремита през миналия сезон, са нидерландската Ередивизи (21,1%), португалската Примейра лига (19,3), както и украинският шампионат (19,2). Разбира се, сезон 2019/20 не е най-показателният, тъй като се проведе при извънредни обстоятелства, а някои първенства като тези във Франция, Нидерландия и Белгия не се изиграха докрай. Статистиката не отчита двубоите, в които се играе на елиминация, което се случва в някои страни във финалните етапи на кампанията.

България е като Швейцария на Балканите

Напълно сериозно – в нашия първи ешелон през сезон 19/20 бяха регистрирани точно 25% равенства. 53 от 212 мача завършиха без победител. В тази извадка включваме всички срещи от редовния сезон, както и от срещите след разделянето на първа шестица и втора осмица. Статистиката не включва плейофните двубои на елиминация – както тези за място в Лига Европа, така и срещите за определяне на изпадащите отбори. Но изводът е ясен – българското първенство не прави изключение и не се различава съществено от останалите шампионати по отношение на честотата на равните мачове.