Лидерката на беларуската опозиция избяга в Литва малко след изборите

Русия обяви за международно издирване заради неуточнено престъпление лидерката на беларуската опозиция Светлана Тихановска, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Външните министри на ЕС чакат Тихановска в Брюксел

Името на Тихановска е било добавено в база данни на руското министерство на вътрешните работи. Не е ясно кога е станало това, но новината бе съобщена днес от руски медии. Русия издирва кандидатката на беларуската опозиция на президентските избори по член от Наказателния кодекс. Източник от руските правоохранителни органи обясни пред ТАСС, че Тихановска е обявена за издирване от Беларус, но Русия също се е включила по силата на споразумението за съюзна държава.

Лидерката на беларуската опозиция избяга в съседна Литва, страна членка на Европейския съюз, малко след изборите, на които президентът Александър Лукашено бе обявен за победител. Oттогава Тихановска, която не признава изборните резултати, призовава Лукашенко да се оттегли и се среща с европейски политически лидери, за да иска помощ от тях.

Лидерката на беларуската опозиция днес призова и Франция да помогне на нейните сънародници, подложени на политически репресии, и на медиите в страната, разтърсвана от два месеца от протести срещу оспорваното преизбиране на президента Александър Лукашенко, предаде Франс прес. Тихановска отправи своя апел пред комисията по външни работи към Националното събрание, долната камара на френския парламент, където говори чрез видеоконферентна връзка.

Еманюел Макрон се срещна със Светлана Тихановска (ВИДЕО)

"Помогнете на беларуския народ, помогнете му да избегне насилието и гражданския конфликт! Помогнете ни да излезем от тази криза по достоен начин, помогнете ни да организираме свободни и справедливи избори!", призова кандидатката на беларуската опозиция на президентските избори на 9 август.

"Санкциите са много важни, но не са достатъчни", подчерта лидерката на беларуската опозиция, която след изборите отиде в съседна Литва. Тя призова списъкът с представители на беларуските власти, санкционирани от Европейския съюз заради ролята си при репресиите, да бъде разширен.

Тихановска освен това поиска помощ за "гражданското общество" в Беларус, "за хората, които излизат да демонстрират по улиците с риск за живота си". Много хора пострадаха и имат нужда от медицинска помощ, отбеляза тя и призова за "хуманитарен коридор" от Беларус към ЕС.

Масови арести на протестиращи в центъра на Минск (ВИДЕО)

Лидерката на беларуската опозиция поиска също помощ за "независимите журналисти" и "политическите затворници" в бившата съветска република. Давайки за пример Литва и Полша, Тихановска призова Франция също да приеме беларуски студенти "преследвани в своята страна, за да могат да продължат образованието си в чужбина".

"Винаги сме се възхищавали на смелостта на френския народ и на политическата му култура. Днес беларуският народ също доказва своята смелост", каза тя и благодари на Франция и на нейния президент Еманюел Макрон за "безценната помощ".

Макрон, който се срещна с Тихановска на 29 септември в Литва, обеща да помогне за посредничество на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) за намиране на изход от политическата криза в Беларус, припомня Франс прес.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.