Енергийният министър изрази надежда за скорошна развръзка относно закупените реактори

"Страната ни няма как да се откаже от строителството на нови блокове в АЕЦ "Белене". Една от причините за това е, че централите на въглища трябва да отпаднат и да бъдат заменени с варианти, които са беземисионни. Проектът продължава изпълнението си по решение на българския парламент". Това заяви в студиото на "Здравей, България" енергийният министър Теменужка Петкова. Тя допълни, че страната ни е положила големи усилия по сделката.

„Успяхме да накараме „Росатом” да се откажат от големите лихви. Подписахме и споразумение с тях, с което те се отказват да предявят претенции към държавата. Реакторите се намират на площадката и оборудването се съхранява при най-добрите условия. Надявам се скоро да имаме яснота какво ще се случи с тях”, каза Петкова.

Тя коментира и предвиденото изграждане на нов блок в АЕЦ "Козлодуй".

"Към този момент не би могло да се каже колко би струвало изграждането на седми блок на централата. Това тепърва ще се изчислява, като към момента няма да се коментира строежът, а се правят проучвания за това какви са възможностите и какъв да бъде проектът", обясни енергийният министър.

Петкова допълни, че преди да говорим за цена, трябва да кажем, че има нещо, което е безценно, и това е енергийната сигурност на всяка една държава.

Борисов показа къде ще е мястото на 7 блок на АЕЦ "Козлодуй" (ВИДЕО)

„В решението, което днес предстои да обсъдим, е даден срок, в който министърът на енергетиката трябва да докладва резултатите от това проучване и резултатите от преговорите с американски компании, които развиват ядрени технологии. Този срок е до месец януари 2021 г. Надявам се дотогава да имаме много по-конкретна информация“, добави тя.

Министърът подчерта, че целият процес, свързан с изграждане на нови ядрени мощности, изисква много дълъг период от време. Тя добави, че основна цел на България е диверсифициране на енергийните ресурси. „Насочваме се към САЩ, за да видим кои са последните технологии, по които те работят“, добави Петкова.

МС гласува строежа на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй”

"С нашите партньори от САЩ винаги сме имали откровен диалог. Имаме много добри резултати в последните 6 години. Те са в посока на диверсификация на газа и свежо ядрено гориво. Изграждаме интерконектора Гърция-България, който ще продължи да ни дава газ. Ние ясно сме заявили нашата позиция пред тях", каза Петкова.

В брифинг след края на правителствено заседание в сряда министър Петкова обяви, че е постигнато и споразумението Българският енергиен холдинг (БЕХ) да влезе във връзка с американски компании, които разработват ядрени технологии. Тя още веднъж добави, че е твърде рано да се говори за мощности.

 

 

"По отношение на АЕЦ "Белене" категорично можем да кажем, че процедиурата е в ход. Правителството ще изпълни решението на Народното събрание. Процедурата се забави заради пандемията от COVID-19", добави тя.

По-късно коментар направи и премиерът Бойко Борисов. " Продължаваме експлоатацията на наличните мощности у нас, а реализирането на нови ядрени мощности ще има стратегическо значение за запазване на енергийната сигурност на страната", заяви той. 

 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.