Задържани са двама заподозрени

Турските власти са иззели 220 килограма кокаин от кораб, пристигнал в югоизточното пристанище Мерсин от Бразилия. Силите за сигурност са задържали двама заподозрени, предаде БГНЕС. 

Турция действа активно срещу наркотрафика, но все още остава популярен път за контрабанда на наркотици в Европа. На 25 септември силите за сигурност извършиха операция срещу друг кораб, пристигащ от Колумбия. Тогава бяха открити 5 килограма кокаин. Задържани бяха всичките шестима членове на екипажа.

Задържаха кокаин за 5 млн. лева на ГКПП „Малко Търново” (ВИДЕО+СНИМКИ)

През юни миналата година Турция проведе най-голямата си операция за борба с наркотиците и задържа 67 души в операция „Блатото”, насочена към банда с международни връзки в Бразилия и Холандия. Заподозрените в операцията стоят зад пратките с наркотици, иззети от властите на различни дати, от тонове хероин, уловени през 1993 г. до повече от 18 тона кокаин, иззети през 2012 г., както и 20 тона хероин и хапчета екстази, заловени на борда на кораб през 2016 г.

Откриха 600-метров тунел за трафик на наркотици под границата между САЩ и Мексико (ВИДЕО+СНИМКИ)

Според доклад на Службата на ООН за наркотиците и престъпността (UNODC) Турция е конфискувала 62% от хероина и морфина, засечен в региона извън Азия. На Турция се падат 95% от хероина и морфина, иззети в Източна и Югоизточна Европа.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.