За позицията са се явили над 300 кандидати

За първи път от началото на пандемията от РВД откриха отново програмата си за ръководители на полети. За позицията са се явили над 300 кандидати, а първите от тях вече започнаха обучението си.

Балетист, актьор  и застраховател. Оказва се - и с такива професии зад гърба, работата като ръководител полети също  е желана. Именно такива са част от днешните курсисти в РВД, които са избрани сред няколко стотин кандидати.

"Дори вчера прочетох едно мнение на колега от Техническия университет, който казва "аз съм авиационен инженер, а не ме приеха в РВД". А те приемат човек например, който е завършил Спортна академия. За да станеш служител, трябват качества, които са специфични. Ние в подбора търсим точно тези качества",  каза Георги Пеев, генерален директор на ДП "РВД".

Запазването на самообладание в рискови ситуации и правилната преценка е едно от най-важните умения, които кандидатите притежават по умение. При желание, всичко останало може да се научи, заявиха в залата за обучение.

"Ние приемаме с бакалавърска степен, без значение каква е специалността. Търсим хора, които взимат бързи решения, имат перфектна ориентация", каза Иван Дяксов, зам.-генерален директор по „Оперативна дейност”. 

Кандидатите не трябва да са над 30 години, тъй като според стандартите след тази възраст по-трудно се обучава човек, който вече е придобил навици.

Първият стъпил в залата за обучение след като тя отново беше отворена за курсисти е Слав Аданов. Ако премине успешно курса и достигне до същината на работата, ще отговаря за въздушния трафик и безопасността на няколко стотин хиляди пътници в самолетите, които прелитат през страната.

На съседния стол сяда 23-годишният Валери Янев, който пък решил коренно да промени живота си, като се захване със съвсем нов занаят. Досега е работил в застраховането.

А макар днешните задачи да изглеждат като невъзможни за изпълнение за обикновен зрител, курсистите вече започват да се справят с тях. За да са сигурни, че са отиграли всички възможни сценарии в небето пък, обучаващите всеки ден ги изненадват.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.