Президентът се оказва контактен от първи ред на полския си колега Анджей Дуда, коментира шефът на „Пирогов”

„Доколкото знам състоянието на премиера е стабилно, колегите от ВМА ще го лекуват”. Това обяви шефът на „Пирогов” проф. Асен Балтов в предаването „Здравей, България”.

Бойко Борисов е с коронавирус

Той коментира и свалената от РЗИ-София карантина на първите мъже в държавата.

„Виждате, че 5 дни от събитие до сваляне на карантината не са достатъчни. Трябват минимум 7 до 10 дни. Даже карантината трябва да е 10 дни за всички контактни от първа линия”, коментира проф. Балтов. „В рамките на 5 до 7 дни симптомите може да се скрият, да не ги хване дори PCR тест”.

„Президентът Радев ще се окаже, че е контактен от първи ред на президента Дуда, според мен трябва да е в 10-дневна карантина. Това е мое лично медицинско виждане”, заяви проф. Балтов.

Полският президент е с COVID-19

Проф. Балтов обясни и за работата на най-големия спешен център у нас - „Пирогов”. Плановият прием там е напълно забранен от 23 октомври, защото клиники „гърмят” с COVID. „Последните седмици наблюдаваме дифузно разпространение на коронавирусната инфекция и при плановите пациенти. Те са в скрит период, в който PCR тестът не ги хваща, влизат в болницата, оперираме ги и следва вътрешно разпространение в самата болница”, обясни проф. Балтов.

В момента около 60 души от персонала са активно болни. От началото на епидемията са били около 300.

„От днес увеличаваме броя на реанимационните легла на 22. Отделно цял етаж ще бъде затворен, в него има още около 30 легла, те ще са предимно за персонала”, заяви проф. Балтов.

По думите му 13 болници в София не могат да се справят с цялата ситуация. Всички болници трябва солидарно да приемат болни с COVID-19.  

Работата на Координационния център в София е да координира къде колко свободни легла има за тежко и средно болни. „Най-вероятно скоро ще бъде направено за цялата страна”, обясни проф. Балтов.

Според него има държавни болници, които „искат да минат метър” и не са открили легла за болни с коронавирус. Работа на РЗИ-София е да следи дали всички лечебни заведения ще отделят 10% от леглата.

„Не съм оптимист, нещата се задълбочават”, заяви проф. Балтов. Според него е важно спазването на дистанцията, затварянето на нощните заведения, работата хоумофис.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.