Заради коронавируса всички административни услуги в Испания са онлайн

Една от най-засегнатите от коронавируса страни в Европа е Испания. Там от вчера е обявено извънредно положение и вечерен час. Излизането между 23 и 6 часа сутринта в Испания вече е  забранено. 

„Доста хора започват да се надигат срещу тези мерки”, разказва Любо Миланов.

Испания обяви извънредно положение

Любо Миланов е сценарист и режисьор. Вече повече от 10 години живее в испанската столица.  Казва, че в началото всички са били изплашени и са приемали ограниченията, но сега не е така. Защото, казва той, ефект няма.

„Ние тук сме постоянно с маски…. 6 – 7 месеца и ефект никакъв”, заяви той.

Не намира логика и в налагането на вечерния час, защото нощните заведения са затворени от месеци. Така – излизането вечер, казва той, обикновено не е свързано със струпване на хора.

„За празниците от 11 часа…. най-късно в 12 трябва да си в дома, ако вашите роднини живеят през две улици от вас няма да може да сте заедно”, твърди Миланов.

Едно от малкото места, където хората могат да са повече, са класните стаи.

„Интересно, в училище до 20 деца в час. И трябва тези деца да проветряват стаите постоянно.  Много от децата си носят одеяла, за да ходят на училище”, посочва той.

Заради коронавируса всички административни услуги в Испания са онлайн, казва Любо. Понякога системите не издържат. Възрастните се затрудняват. Но всички изпълняват.

COVID-19 В ЕВРОПА: За 10 дни броят на заразените се е удвоил

„ Онзи ден влязох да регистрирам един сценарий само дето не ме посрещнаха с пушка. Гел, с охрана само на този стол може да седнеш…. имаше около 50 места и тези 50 места бяха празни, но аз трябваше да седна точно на едно столче според тях. Всичко си правих със собствен химикал’, твърди той.

В разгара на пандемията, най-сложна остава ситуацията с болниците и наличните легла. Които и в Испания са строго ограничени. „Да си запазиш час при лекар – чудо. Да се свържеш с личния лекар – чудо. Общо взето лекуват по телефона симптоми”, разказва сънародникът ни.

Сега, според Любо,  остава и изпитанието за икономиката. Най-вече заради това, че част от бизнесите не функционират вече от месеци.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

Източник: Снимка: Getty Images