„Системата на образованието не е изолирана от това, което се случва в страната", каза още той

„Най-лесно е да затворим училищата. Правим го централно, жертваме качеството на образованието, увреждаме психиката на децата, караме родителите да стоят вкъщи. Избрахме обаче варианта да се действа локално, за да има максимум присъствено обучение, защото вярваме, че то е най-доброто”. Това каза образователният министър Красимир Вълчев в студиото на „Здравей, България”.

РЕКОРД: 2 243 нови случая на COVID-19, починали са 42-ма души

Към момента има заразени с COVID-19 469 ученици и 453 учители. „Прави впечатление, че учителите са много повече като процент. Те се заразяват много по-често и стигат до симптоми и боледуване", каза още той. И допълни: „Системата на образованието не е изолирана от това, което се случва в страната".

„Дори да се стигне до частичен учебен план, нашата цел е да има максимално присъствено обучение. Най-лесно е да затворим всички училища, но това означава да жертваме правото на децата на образование”, категоричен бе Вълчев.

По думите му към момента няма лесни решения, но има прагови стойности, които са подадени от министъра на здравеопазването. „Ако 15% от учениците или учителите в едно училище отсъстват поради симптоми като тези на COVID-19, училището се затваря. Респективно – 20% от паралелката", припомни министърът.

Властта под карантина, застрашена ли е и учебната година? (ОБЗОР)

Той обяви, че в последните седмици има повишение на броя на отсъстващите ученици, които кихат и кашлят. Учителите ги връщат и ги отбелязват. „Целта е вместо да затворим 10% от общините или областите, да затворим училища там, където има проблем. В момента се въздържаме от централно затваряне", подчерта още Вълчев.

„Над 400 са учителите у нас с диагностицирани хронични заболявания", заяви образователният министър. По думите му обаче попадащите в рисковата група са в пъти повече. Част от тях вече са поискали да излязат в отпуск. „Това, което сме казали на директорите е, когато имат молба за отпуск - да я одобряват дори да се стигне до невъзможност за заместване в дадени часове”, каза той.

„Преобладаващите настроения в момента са за присъствено обучение, но те много лесно се променят, когато има 1-2-3 заразени, не дай Боже - и починали”, допълни Вълчев.

„На ниво държава не предвиждаме цялостно преминаване на обучение в електронна среда. Вероятно ще стигнем дотам, ако ситуацията с COVID-19 се усложни значително или в седмиците на сезонните грипни вируси”, категоричен бе образователният министър.

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.