С медикамента се лекуват средно тежки и тежки случаи на COVID-19

2593 флакона от препарата „Ремдесивир” пристигнаха в България. Медикаментът ще се използва за лечение на 260 пациенти с COVID-19 в тежко състояние, които са настанени в интензивни отделения и се нуждаят от допълнителен кислород.

Доставката ще стигне за 25 дни. След това, до края на март, всеки месец страната ни трябва да получава по 6000 флакона от лекарствения продукт. Според здравните власти у нас препаратът съкращава престоя в болница с 4-5 дни.

Рекордна заболеваемост и 50% ръст на смъртните случаи от COVID-19 у нас (ВИДЕО)

„Има създадена процедура, по която се прави преценка за кого ще бъде максимално полезно лекарството навсякъде из България в болниците”, заяви зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков.

„Нашите колеги казват, че това работи и действително, когато е подходящо състоянието на човека и се включи, то тогава то работи и болничният престой се съкращава с от 4 до 5 дни”, допълни още той.

САЩ разрешиха използването на „Ремдесивир” срещу COVID-19

„Радваме се, че лекарството идва, макар и на траншове. Даже това е още по-добре, че се случва така, за да можем да планираме и прецизираме пациентите. Съвсем навреме е”, заяви ген. Венцислав Мутафчийски.

„Първоначално, когато медикаментът беше въведен за лечение на пациенти, имаше доста по-широки противопоказания и затова се даваше само на критичните пациенти. Сега мисля, че вече като използване ножицата е малко по-широка”, допълни той.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

Източник: БГНЕС