Остават пет дни до решаващия избор за президент на САЩ

5 дни преди датата на изборите за президент на Съединените щати, битката между двамата претенденти Доналд Тръмп и Джо Байдън става все по-ожесточена. Темите, които са във фокуса на политици, медии и граждани, са разрастващата се епидемия от коронавирус и рекордният брой  предварително пуснати бюлетини.

Коронавирусът ще се окаже крайъгълният камък в президентската кампания. Пет дни преди нейният край двамата кандидати и медиите анализират всяка една стъпка, която е била или не е била направена за преодоляване на кризата с COVID-19. И ако във Вашингтон всички носят маски, то в Аризона Тръмп направи отново събиране с хиляди симпатизанти. Президентът беше без маска, както и повечето присъстващи.

ИЗБОРИ ПО ПОЩАТА: Рекорден брой американци гласуват дистанционно

Въпреки че социолозите вещаят победа за кандидата на демократите - Джо Байдън, Доналд Тръмп продължава с кампанията си в ключовите за републиканците щати. Байдън и Тръмп са сериозно разделени по най-важната световна тема – COVID-19. Критиките на демократите са, че президентът се е провалил и е подценил заразата. От няколко дни по медиите се върти и запис на зетя на Тръмп – Джаред Къшнер, който в телефонен разговор, проведен през април, обяснява, как държавният глава ще се справи с коронавируса, като игнорира мнението на лекарите.

Тръмп отговори от Аризона, където събра хиляди привърженици. „Ако гласувате за Байдън, това означава да няма училище за децата, абитуриентски балове, сватби. Няма да има Ден на благодарността и Коледа. Байдън е президентът на локдауните и мизерията. Аз съм президентът на работата, ваксините и просперитета”, каза той.

COVID-19 в САЩ: Заразата удари икономиката и промени нагласите

Демократите атакуват Тръмп с многото починали след заболяване с коронавирус– близо 300 000. И ако столицата Вашингтон и другите големи градове спазват мерките и заболяването се приема сериозно, съвсем различна е картината в средните щати, където хората не вярват на заразата и се страхуват повече за работните си места.

„Аз не обещавам, че ще преборя епидемията. Но това, което обещавам е, че от първия ден ще взимам правилните решения, като се доверя на нашите учени и лекари. Науката трябва да движи нашите решения. Ще сме честни с американските граждани”, каза Байдън.

В последните дни на своята кампания той предприема съвсем различна тактика. Байдън бе виртуален гост на Опра Унифри. Изявата му беше насочена към черножата женска аудитория, която се събира пред екраните за шоуто на Опра и която може да изиграе ключова роля за избора на кандидата на демократите.

Пред NOVA Томас Бийл, бивш високопоставен военен и общественик описа ситуацията така:„Икономиката наистина се надига, но това е резултата от първото затваряне. Америка взе огромни заеми. Икономическият ръст обаче е за богатите и за корпорациите. Хората, които работеха в магазини и ресторанти, не могат да се оправят. Така че възстановяването е за богатите. Тръмп не вярваше, че има зараза, че това е сериозно заболяване. Той си мислеше, че само с положителни мисли ще се справим. Не предприе мерки, за да предотврати заразата и така показа, че не е лидер”.

А иначе е ясно – коронавирусът ще е ключовият играч на тези избори.

ВСИЧКО ЗА ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ В САЩ ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.