Коментар на хематолога д-р Чавдар Ботев

„COVID-19 трябва да се разглежда на няколко етапа. Първият е профилактичен, с определен подход, при втория трябва да се лекува вирусното заболяване, следва коагулационен етап и накрая са късните последици. По отношение на първия етап е ясно, че плазмата, която съдържа антитела, е ефективна и на нея се базират много други терапии. В плазмата има 30 вида  неутрализиращи вируса тела”. Това обясни хематологът д-р Чавдар Ботев в студиото на „Здравей, България”.

1225 новозаразени и 19 починали с COVID-19

„Във втория етап, който е най-трудният и смъртоносен, се появиха революционни открития. Това заболяване не се дължи на обикновена коагулация, а на автоимунен процес, при който се активира един от факторите на съсирване по т.нар. система на комплемента, т.е. силен имунен отговор”, каза още той.

Д-р Ботев обясни, че между осмия и десетия ден вирусът отива към белия дроб, влиза и в някои малки съдове. „В този период най-често започва производството на антитела и когато те се свържат с вируса се появява цитокинна буря и започва автоимунният процес и тромбозата”, посочи д-р Ботев. И допълни: „Ако се прави плазмафереза, ефективността на метода е 90%”.

Според него най-добре е да се сложи кръвна плазма при пациенти, при които заболяването протича тежко, между 5-ия и 8-ия ден.

"Темата на NOVA": Близка среща с невидимия враг - коронавируса (ВИДЕО)

„16% от тежките случаи на хора, на които е прелята плазма, умират. При интубираните смъртността е 44%. Идеята ми е да обуча хора, които да правят такава терапия. И мога да направя така, че консумативите за всеки болен при еднократна терапия да бъдат 30 лева”, заяви хематологът.

В студиото на „Здравей, България” той показа и упражнение, което болните от COVID-19 могат да правят вкъщи, за да усетят облекчение при дишането.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.