Това реши съдът в рамките на двудневен процес

Общо 18 години зад решетките получи подсъдимият за убийството на 18-годишната андреа. Делото приключи само за два дни. Алек Опеков беше обвинен, че пребил, изнасилил, убил и ограбил момичето в собствения й дом в село Галиче. При извършването на престъплението той е бил непълнолетен и за самото убийство получава максимума от 12 години. Другите 6 са за взлома, изнасилването и грабежа.

Алек Попов ще лежи при първоначално строг режим. Осъденият ще трябва да плати и 200 хиляди лева обезщетение на семейството на убитото момиче. Врачанският окръжен съд не прие твърденията на подсъдимия, че той не е изнасилил Андреа. Не прие и другото - че съжалява за случилото се.

„Аз, честно да Ви кажа, толкова фалшиво ми прозвуча, че просто нямаше смисъл да бъде казвано. Какво? Какво? Съжалява, че е откраднал колело?!”, заяви адвокат Димитър Марковски.

Присъдата не е окончателна, но близките на момичето няма да обжалват. Не е сигурно, че ще го направи и защитата. Това сега ще реши осъдения.

„Да видим нали на какво основание, защото аз не знам на какво основание може да прецени той , че може да обжалва”, заяви служебният защитник Калин Кънчев.

Врачанският съд даде ход делото за убийството на Андреа

Според източници на NOVA в съдебната зала не е имало никакъв проблем с доказателствата, които са били събрани по досъдебното производство. Изяснено е по безспорен начин, че подсъдимият е извършил убийството хладнокръвно, съзнавайки какво прави въпреки, че е бил непълнолетен. Взел от двора желязо, влязъл през приземния етаж докато Андреа спяла, пребил я, изнасилил я и я убил. После взел последните й пари и си тръгнал. Кадри от охранителна камера, които ексклузивно бяха предоставени на NOVA показват, че момичето се е прибрало само в бащиния дом малко след 21: 30 часа.

“Дошло е детето, поканих го да спи при мене да седи. Не щея да седи, мамо, отиде. „Аз ще си ида, казва, бабо у дома”, заяви Василка Тодорова, баба на Андрея.

„Постоянно мисля за това. Ние сме комшии. Тази къща е пред очите ми. Постоянно го виждаме това. Не можем да го забравим”, посочва свидетелят Милен Илиев.

Семейството затова я изоставило. Никой не ходи там.

„Никой след случилото се не е ходил, защото ни е страх да се сблъскаме с това, което самата психика няма да издържи да си спомни какво се е случило там”, заяви Румен Асенов,брат на Андреа.

„Аз болката си я нося в себе си. Моето наказание е доживотна присъда без право на замяна. За съжаление убиецът не може да получи такава присъда”, посочва бащата Асен Асенов.

„ Според мен 18 години са нищо. Според мен трябва да е до живот или нещо повече, но няма как в България е така”, посочва Асен Асенов,братовчед и ключов свидетел.

Стартира делото за жестокото убийство на 18-годишната Андреа от Галиче

Затова близките и приятелите на Андреа правят подписка, с която искат поправка в Наказателния кодекс, която да предвижда по-сурови наказания за извършителите на тежки престъпления, когато те са на възраст над 16 години. Събрани са мненията на хиляди хора от цялата страна, които мислят като тях.

„Искам закон, който ми гарантира, че пази моите деца, децата на цяла България. Искам децата ми да се движат без да се страхуват”, заяви Надя Руменова.

Според хората, които са застанали зад каузата това ще бъде и гаранция за самотните възрастни хора, които по селата са обирани в домовете си предимно от невръстни извършители, защото знаят, че наказателните текстове са снизходителни към крехката им възраст.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.