Семейството обикаля лечебните заведения повече от седмица

Сигнал за лутане дни наред между болници на мъж с тежка пневмония, но с отрицателен тест за COVID-19. Негови близки сигнализираха до NOVA, че повече от седмица са обикаляли лечебни заведения и са получили отказ да бъде приет за лечение. След дни наред ходене по мъките, мъжът най-накрая е приет в столична болница.

СЛЕД ЕДНОЧАСОВ ПРЕСТОЙ ПРЕД БОЛНИЦА: Болен от COVID-19 издъхна в линейка

„Първите симптоми човекът получава на 29 октомври. След два дни се влошава и не може да стане от леглото. Моята приятелка се опитва да се свърже с личния лекар, но не успява и вика линейка. Те идват и преглеждат човека, но казват, че на този етап не е за хоспитализация и трябва да започне антибиотично лечение”, разказа Галя Симеонова, близка до семейството на пациента.

Близките на мъжа нямат възможност да направят тест за коронавирус. Семейството започва да лекува болния с антибиотици. Ден по-късно подобрение не се забелязва и близките викат втора линейка. Медиците правят антигенен тест, който се оказва отрицателен.

Остават ли хронично болни пациенти от Перник без лечение?

„Лекарят чува някаква находка в белия дроб и казва, че човекът трябва да бъде прегледан в болница, но няма да бъде извозен с линейка, защото няма задух. Отиват в ИСУЛ, която е най-близката болница. Човекът едвам си е стоял на краката. На 30 октомври му правят рентгенова снимка, която показва двустранна пневмония. Един от показателите на кръвната картина е 21 147 при референтна стойност 500. Лекарите в ИСУЛ казват, че има съмнение за тромб”, обясни Галя Симеонова.

Семейството обикаля над 7 болници в столицата, които потвърждават, че мъжът е за хоспитализация, но не го приемат, тъй като нямат места. В крайна сметка Спешният център към "Света Анна" приема мъжа, който е включен на системи след 6 часа чакане.

Млад мъж почина, докато чака линейка

„Там лекарят казва, че при други условия, човекът е трябвало веднага да бъде хоспитализиран, тъй като е в изключително тежко състояние. След това от Окръжна болница заявяват, че нямат места и транспортират пациента в „Токуда”. Оттам обаче отново ги връщат в Окръжна болница. След нови изследвания отчитат, че няма промяна в състоянието му и го изпращат отново вкъщи. На 5 ноември, чрез познат, отиват отново в ИСУЛ, където категорично заявяват, че мъжът трябва да бъде хоспитализиран, но нямат места. Отиват в "СофияМед", после и в „Пирогов”, разказа още Галя Симеонова.

Накрая семейството отива в координационния център. Там им казват, че единственото решение е да се направи PCR тест, след което да се изчака. Чрез познати семейството се свързва с лекар от „Света София”, който прави всичко възможно мъжът да бъде приет в лечебното заведение, след 10 дни обикаляне по болниците.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.