В борбата с вируса се включи кметът, но вече е със симптоми

Кризисна ситуация в болницата в Свищов. Лечебното заведение остана без лекари и медицински сестри за лечение на COVID-пациенти.

За недостига на лекари и медицински персонал в общинската болница алармира, преди седмица, кмета на Свищов. Генчо Генчев се принуди да влезе в ковид-отделението като доброволец, поради липса на такива.

„Моята роля в отделението е психологическа и логистична. Просто, трябва човек да се убеди, като види погледите им в очите и ще разбере“, казва той.

Здравният министър: Капацитетът на болницата в Шумен е запълнен (ВИДЕО)

Днес, Генчев е под карантина, тъй като се зарази с коронавирус.  След като разбира, че КОВИД-отделението на свищовската болница е без лекари д-р Красимира Петрова от болницата в Павликени пристига в Свищов, за да даде дежурства в почивните си дни. Положението с тежко болните е овладяно то 57-годишната кардиоложка. Засега.

„Не всички са на кислородолечение. Няколко ползват само кислород. Но са в стабилно състояние. Афибрилни, нямат високо кръвно, но има и доста с придружаващи заболявания – сърдечен порок, диабет“, казва д-р Красимира Петрова.

Разкритите легла за COVID-19 са 16 и са запълнени. Заради кризисната ситуация в Свищов пристигна здравния министър. Проф. Костадин Ангелов.

Заради създалата се ситуация от БСП изпратиха лекари-депутати в Шумен и Свищов. Професорите Михайлов, Тимчев и Тасков се включват на първа линия в борбата с COVID-19.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.