Мерките са наложителни и важни, заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов

Мерките срещу разпространението на коронавируса у нас не се спазват и, ако неглижираното им продължи, ситуацията ще се усложни още повече. Това обявиха здравните власти на седмичния си брифинг в Министерския съвет.

3 938 са новите случаи на коронавирус, 117 са починалите

„Трябва да вземем дефинитивно решение. Или като общество спазваме мерките такива, каквито са, или преминаваме към много по-строги“, заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

"Ситуацията не се различава коренно от тази от миналата седмица. На база 14-дневната заболеваемост България достигна 68 на 100 хиляди и вече е на 13-о място в ЕС. По отношение на смъртността за последните две седмици – тя е 14.3% на 100 хиляди, което ни отрежда третата позиция в ЕС. При тези данни всички области са в червения сектор. Има лек спад в броя на тестовете. Те обаче продължават да са 900 на 100 хиляди", обясни той.

„Всички показатели, освен заболеваемост и смъртност, са спомагателни. Но сочат едно – продължаваме да се движим нагоре, заболеваемостта расте, а след нея - и смъртността. Точно тези фактори оказват натиск върху системата. Ако продължи тенденцията на нарастване на случаите с тези темпове, ситуацията ще се влошава все повече”, каза доц. Кунчев.

Излекуваните за изминалата седмица са 5766. Заети са 46% от леглата за пациенти без усложнения и 25% от леглата в интензивните структури. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Голям натиск върху системата има в Благоевград, Бургас, Варна, Габрово, Пазарджик, Перник, Пловдив, Разград, Русе, Търговище и Шумен.

"Ситуацията в страната е сложна. Виждате, че мерките, които предприехме, не получават нужната подкрепа от гражданите. Все още се ширят становища, че няма такъв вирус или че ние влияем отрицателно върху свободата и правата на хората. Наблюдавам какво се случва в обществените медии относно "зелените коридори". Решението беше широко обсъдено с представители на възрастните хора и на магазините", увери проф. Ангелов.

 

Първоначално искането на възрастните хора е било да има два коридора за пазаруване в различни часови диапазони. След обсъждане с асоциацията станало ясно, че те не могат да си позволят подобно нещо. Така се е стигнало до решение за един "зелен коридор". 

"Ние сме във война и в тази война трябва да спасим колкото се може повече граждани с мерките, които са възможни. Всички трябва да проявим разбиране, че тези мерки са наложителни и са важни. И щом са мерки, те ограничават. Колко пъти трябва да повторим, че ако сега се лишим от едни права и свободи, скоро ще ги имаме в тяхната цялост? Колко пъти трябва да ни опровергае вирусът със своето поведение? Нищо не знаем за този вирус. Публикациите са в двата полюса на фактите, нямаме основа, на която да стъпим", заяви Ангелов.

Здравният министър отчете, че заповедите му не се изпълняват в пълен обем. Конкретно той посочи отказ на мениджърите на лечебните заведения да ги преведат по указания в заповедите вид, както и липса на контрол от директорите на РЗИ-тата.

"Опитвам с различни методи и с всички позволени от закона средства. Там, където установя, че заповедите не са спазвани, ще има персонални промени", каза проф. Ангелов.

Той обясни, че се случва пациенти да бъдат транспортирани от една болница в друга, тъй като състоянието на болните се променя. Проф. Ангелов коментира и трагичния случай в Пловдив, при който двама мъже с COVID-19 починаха, след като чакаха над 30 минути пред Университетската болница. Министърът обясни, че е запознат, но няма да коментира, докато не излезе ясно становище по случая.

"Това, което се случва, не мога да го оправдая по никакъв начин. Това е недопустимо и неприемливо за човешките очи. Само че, когато работите в лечебно заведение и познавате процеса в детайли, имате различен поглед към истината. Каквото и да кажем, нито ще върнем хората, нито ще променим случилото се. По данни, които имам, лекарите и сестрите в клиниката са били достатъчно, били са си по местата и са работили с други пациенти", каза той.

Според него здравната система се справя, но ако се продължи неспазването на мерките, с толерирането на мнение, че няма коронавирус, с агресията срещу лекари, България ще загуби своите медици, смята здравният министър. Той апелира към всички да подкрепят здравната система и лекарите, а случаят в Пловдив определи като "върхът на айсберга".

 

 

"Случват се такива неща, защото здравната система е нереформирана. Сега не е моментът за реформи. Те започнаха преди 20 години, но не завършиха. И до какво доведоха? До това, което виждаме в момента. Личните лекари са еднолични търговци, така е по закон. Здравният министър не може да ги управлява. Лекарите в ДКЦ-тата са подчинени на кмета. Само уникалният синхрон ни помага в момента", каза още Ангелов.

Здравният министър обясни и как работи системата за PCR тестове.

"След като си направи антигенен тест в пункт пред лечебно заведение, пациентът има възможност да си направи PCR. Има право да го направи, но не е длъжен. Много хора си правят антигенни, които са позитивни, но не си правят PCR. Избягват, за да не се ограничи тяхното придвижване в обществото и да не бъдат карантинирани", поясни той.

Очаква се да бъде подписан анекс, според който личните лекари ще могат да издават направления за PCR тестове, които да нямат лимит.

„Всички насоки и въпроси към нас са за въвеждане на допълнитени мерки. В същото време всички обясняват, че "зелените коридори" създават дискомфорт. В тази ситауция, когато обществото е разделено, много трудно се говори за мерки. Ако нямаме осъзнаване, няма да постигнем никакъв резултат", смята той.

Здравният министър подчерта още, че има ясно разчертан план, който се следва.

"Планът е ясен. Единственият проблем в него от самото начало са хората. Проблемът е, че и работещите в здравеопазването се разболяват. Излизат от системата и е трудно да се намерят техни заместници. Малко са желаещите да влязат в тези структури", обясни той.

Проф. Ангелов отчете, че България, като процент на общата заболеваемост и смъртност, не е сред водещите страни в ЕС. Детската смъртност у нас намалява, а това е методът да се установи реално на какво ниво е здравната система в една страна. Според Ангелов в обществото с годините се е изградило недоверие към медиците и те трябва да бъдат подпомогнати.

"Личните лекари работят, те консултират пациенти. Правят това, което могат към този момент. Пак ви казвам, че министърът на здрравопазването не е началник на личните лекари. Системата е направена така преди много години. Отправяли сме искания и апели – всички, които имат желание, да вземат участие. Имаме специалисти - лични лекари, които се включиха в борбата с вируса. Но на някои места те отказват. Не е въпрос на заповед", каза още здравният министър.

 

 

В брифинга взе участие и кмета на София Йорданка Фандъкова, която подчерта, че градът е под сериозен натиск заради заразата.

"Това е причината да направим кабинети в ДКЦ-тата. В 9 от тях вече има кабинети, а от днес започват работа и такива в 24-о и 25-о ДКЦ. Така поликниниките за изследвания ще станат 11. Това са половината от общинските клиники", обясни тя.

"Мерките в обществените пространства, които следим, се спазват все по-добре в София. Седем екипа проверяват ежедневно пътниците в градския транспорт. Дезинфекцията и контролът продължават. Предстои ни заседание, на което ще коментираме действията си по празниците. Моята позиция е, че не трябва да отслабваме мерките в нашия град. Поетапното връщане на учениците в училище също ще бъде обсъдено. Но смятам, че не можем да върнем всички", обясни кметът на София.

Фандъкова: След 27 ноември не можем да върнем всички ученици в час

"Столицата първа въведе по-строги мерки. Те бяха насочени към това да се намали възможността за безконтролното струпване на хора. Смятам, че тези мерки бяха правилни и продължават да са такива. Ще обсъдим и провеждането на коледни базари и други събития, които традиционно се сътоят през декември", добави Фандъкова.

Обстановката в София е сложна, но в никакъв случай властите не са безпомощни. Болниците вече са много подготвени и заредени, увери градоначалникът. 

"Ако си спомняте прословутия брифинг на Цветница, че плашим хората, бих попитал какво е по-различното сега? Тогава имаше строги мерки, а сега решиха, че всичко е наред. Няма да оставим никой на улицата, но спазвайте мерките и носете маски. Направете така, че да не затрудните системата още повече", призова директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.