В петък той загуби битката с коронавируса

Патриархът на Сръбската православна църква Ириней бе погребан днес в криптата на катедралния храм "Свети Сава" в Белград, съобщи БТА. Той почина от коронавирус на 90 години в петък сутринта.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

В заупокойната литургия и опелото участваха представители на висшето ръководство на Сърбия, на босненската Република Сръбска, на Черна гора, митрополити на Руската православна църква, Украинската православна църква, Московската патриаршия, политици и дипломати. Край храма се събраха вярващи, за да се сбогуват с патриарха.

Сръбският патриарх Ириней загуби битката с COVID-19

Във връзка с епидемиологичните мерки присъствието на журналисти на опелото в криптата бе строго ограничено. Сръбската национална телевизия предаваше на живо погребението.

"Завърши земната епоха на патриарха на мъдростта и любовта, на патриарха на разума", заяви по време на церемонията сръбският президент Александър Вучич. 

Сръбският президент изтъкна, че най-голяма грижа на патриарх Ириней е била Косово. Той винаги решително се застъпваше против признаването на независимостта на сръбската област, посочи Вучич. "Отиде си велик човек, нашият патриарх Ириней", завърши своето обръщение Вучич.

Руският патриарх Кирил е под карантина

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.