Предложението е входирано в началото на септември

 Проектът за нова Конституция стана повод за “престрелка” между управляващи и опозиция. 

„Никой никога не е дръзвал да хвърли Конституцията в една посока, за да тръгне народа след нея, а той да тръгне в другата. Властта е изчерпана,, безидейна,  уплашена,  готова на всичко, за да остане на власт, дори на провали основния закон”, каза Крум Зарков от БСП.

От партията  предупредиха, че ако се приеме нов основен закон, щетите ще са сериозни.

От ГЕРБ обаче не се притесниха. „Конституцията не е библия, за да не може да се променя. Ние не сме обявили война на настоящата. Нс има легитимност за ВНС”, каза Тома Биков от ГЕРБ.

И се обърнаха с призив към БСП, че ако искат оставката на премиера, то сега е шансът им.  „Днес имате шанс да получите оставката на Борисов. И много странно, защо вие от опозицията се противопоставяте на това. Нали искате избори”, коментира Десислава Атанасова от ГЕРБ.  

От ДПС пък съзряха в изненадващото разглеждане на проекта като опит управляващите да избягат от въпроса. 

„Срамът ви е толкова голям и сега се опитвате бързо да се отървете от темата. Свидетели сме на погазване на конституцията от председателя на НС, и от ГЕРБ”, каза Мустафа Карадайъ от ДПС.

Венецианската комисия излезе със становище по проекта на ГЕРБ за Конституция

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.