В няколко града има повишение от близо 10 пъти над допустимите норми за фини прахови частици

За пореден ден високи стойности на фини прахови частици отчитат измервателните  станции на много места в страната. В 11 града концентрацията на прах в ниските слоеве на атмосферата е над допустимите норми. В София и Горна Оряховица се диша най-тежко тази сутрин със стойности 2-3 пъти над допустимите нива.

В района на София общината призовава за ползване на екологично отопление, а междувременно инспекторатът ще следи строителните обекти и ще прави извънредни проверки там, където се ползват горива с висока степен на замърсяване. Отворени за безплатно паркиране на буферните паркинги на метрото.

Времето се определя от антициклон със слаб вятър и ниска облачност или мъгли в котловините, низините и покрай водоемите. Най-продължително видимостта ще е понижена по западното и централно течение на река Дунав. Раздвижване на атмосферата се очаква от неделя нататък.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.