Аксел Олеков изнасилва и умъртвява жертвата си по особено жесток начин

Присъдата на жестокия убиец, който отне живота на 18-годишната Андреа от село Галиче, влезе в сила. Той беше осъден от Врачанския окръжен съд за 4 престъпления – влизане с взлом, грабеж, изнасилване и убийство. Аксел Олеков ще лежи в затвора 18 години. Това е маскимално тежкото наказание, което можеше да му бъде наложено, тъй като към момента на извършване на престъпленията все още е бил малолетен.

Влезе в сила присъдата за убийството на Андреа от Галиче

Вечерта, преди да отнеме живота на момичето, убиецът вечеря с баба си и дядо си в къщата им, намираща се срещу дома на Андреа. Тръгва си и… следва страшното. Нападателят чупи прозорец на приземния етаж, влиза в къщата, нахвърля се върху момичето, което отчаяно се бори и опитва да се обади на свой братовчед. Когато тя вече е полумъртва, той я изнасилва. За да прикрие деянието си, я умъртвява с ножа, който намерил на масата. Взема парите й и си тръгва.

Хората наоколо научават на сутринта, че Андреа е зверски убита по най-жесток начин. Не подозират кой е отнел живота й. Изплашени и плачещи съседи и близки стоят пред къщата, още преди да дойде криминалистичната лаборатория. Убиецът също е там, но никой дори не подозира това. Той слуша внимателно какво говорят и близките, и полицаите, и репортерите. После отива да си купи разни вещи с парите на Андреа. Няколко часа по-късно е арестуван. 

Хората от селото организират протести и там, и пред сградата на съда по време на делото.

„Това не е човек, това е изверг! Как може след това да си купи техника, дрехи. Даже е бил сред разследващите и се е усмихвал“, казва бащата на Андреа – Асен Руменов.

Източници на NOVA разказаха, че и по време на разпита, докато разказвал какво е направил с момичето, също се смеел. 

ПРИСЪДА ПО БЪРЗАТА ПРОЦЕДУРА :18 години затвор за убийството на Андреа в Галиче

"Когато за първи път отидох в прокуратурата, ми казаха, че в момента за непълнолетен убиец максималната присъда е 12 години. Един път бях убит от това, че дъщеря ми вече не е между живите и втори път бях убит от действащия закон. Още тогава казах, че ще се боря и няма да оставя нещата така. Искам да намеря покой за мен и за детето си“, добавя бащата на Андреа.

Той не е стъпвал в къщата в Галиче. Живее при свои близки в друго населено място. Там научава новината, че присъдата не е обжалвана и е влязла в сила.

„Радвам се, защото все пак се издаде някаква присъда сравнително бързо. Получи максимума от закона. Според мен това не е достатъчно и никога не би могло да бъде за убийство от такъв характер. Това е жестокост, която трябваше да се накаже с максимална присъда за назидание на всички такива, които пристъпват закона и са склонни да извършат толкова тежки престъпления“, казва Асен Руменов.

„Доволна съм, че дадоха максимална присъда на убиеца. Не съм доволна от това, че годините са малко. Един човешки живот не струва 18 години. Той ще излезе здрав, прав, в силата си и ще може да си има семейство, деца. Ще може и да убива отново... Осъдените сме ние“, казва племенницата на Румен.

Тръгва делото срещу задържания за убийството на Андреа от Галиче

Затова близките ще продължат да настояват законът да бъде променен. Те събират подписка сред съмишленици от цялата страна и ще я внесат в Народното събрание с искане за промяна в Наказателния кодекс. Ще направят и фондация на името на Андреа, която да осигурява защита на пострадали от престъпления хора.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.