Дебатите продължиха три дни

Парламентът одобри окончателно бюджета за следващата година. Депутатите приключиха с разискванията за фискалната рамка и определиха как родителите ще получават детски надбавки през 2021 година.

Депутатите приеха окончателно бюджета за следващата година и то при спокоен тон в пленарна зала. От ГЕРБ решиха да не защитават текстовете от парламентарната трубуна. Тази задача се падна на финансовия министър след гласуването.

 „Благодаря ви за конструктивния дебат по бюджет 2021 година. Трябва да отговорим на предизвикателствата на COVID-19. Знаем за притеснението на хората за здравето им, за здравето на техните близки, за работата им, за доходите, за социалната сигурност. Този бюджет не обслужва партийни интереси, а е изцяло в интерес на държавата”. Това заяви от парламентарната трибуна финансовият министър Кирил Ананиев.

Приходи и разходи

През 2021 г. в държавния бюджет са заложени 47,6 млрд. лв. приходи и 52,5 млрд. лв. разходи – разликата е от почти 5 млрд. лв. Таванът на държавния дълг ще бъде 4,5 млрд. лв.

БЮДЖЕТ 2021: Депутатите приеха на второ четене финансовата рамка

Увеличение на доходите

От следващата година минималната работна заплата се повишава с 40 лв. – от 610 на 650 лв. Депутатите разписаха още предвиденото увеличение на учителските заплати със 17 на сто, а за работещите на първа линия в борбата срещу COVID-19 - с 30%.

ОФИЦИАЛНО: Минималната работна заплата става 650 лева

Държавните служители, чиито заплати идват от бюджета, също ще повишат месечните си доходи, но с 10 на сто. Същото увеличение беше предвидено и за работещите в системата на МВР, но с протести полицаи и пожарникари поискаха то да бъде 30%. Аргументът им е, че те също са на първа линия в борбата с пандемията. В крайна сметка парламентарното мнозинството одобри повишаване на заплатите на униформените с 15 на сто.

Бюджет и COVID-19

Дискусиите по бюджета очаквано минаха под знака на новите ограничителни мерки. Според опозицията може да се наложи разчетът да бъде коригиран още през декември, тъй като никъде не са предвидени новите компенсации, обявени от управляващите.

Здравният министър издаде заповедта за извънредните мерки (ДОКУМЕНТ)

„Правителството на Борисов затвори държавата, без да осигури грижа за хората. Обещанията на Борисов са голи думи, защото ги няма в сегашния бюджет, а в новия не е предвиден нито лев“, смята лидерът на БСП Корнелия Нинова.

За да не се увеличи още дефицита, от сметката отпадна купуването на медицински хеликоптери.

 

 

Социална сфера

Парламентът гласува и запазването на подоходния критерий за получаване на детски надбавки в размер на 410 лв. за един член на семейството пред предходните 12 месеца. В бюджета е предвидена месечна помощ в размер на 40 лв. за едно дете, за две деца – 90 лв., за три деца – 135 лв.

Сачева: Стараем се помощта да обхване всички, разглеждаме различни комбинации

Семействата, чиито доход достига до 510 лв., също ще получават помощи, но в размер на 80%. Нов момент са и предвидените данъчни облекчения за отглеждане на деца от догодина. Запазва се и еднократната помощ при раждане на дете 250 лв. за първо, 600 лв. - за второ и 300 лв. - за трето.

В края на следващата година родителите с по-високи доходи ще могат да кандидатстват за данъчно облекчение спрямо това колко деца имат. За едно отстъпката е 450 лева, за две деца – 900 лева, а за три и повече – 1350 лева. Парите обаче ще се забавят, защото декларациите ще се подават в края на 2021 година и отстъпката ще дойде месеци по-късно.

8 лева партийна субсидия

През 2021 г. партиите ще продължат да получават държавно финансиране в размер на 8 лв. на получен действителен глас. Размерът на субсидията бе гласуван анблок с други текстове, без дебат в пленарната сала. От ВОЛЯ имаха предложение размерът да стане 0 лв., с което на практика партиите да не получават публично финансиране, но то не срещна одобрението на мнозинство.

Срещу критиките, че бюджетът е предизборен финансовият министър Кирил Ананиев увери, че той е изпълним, без значение кой е на власт.

„Този бюджет не обслужва партийни интереси, а изцяло е  насочен към националния интерес – да се подпомагат уязвимите групи, да се подкрепи бизнесът и да се гарантира финансовата сигурност”, заяви Ананиев.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.