Той бе категоричен, че България трябва да защитава националния си интерес

„Малка крачка напред в правилната посока”. Така Красимир Каракачанов определи вчерашното интервю на премиера на Северна Македония. В интервюто си за БГНЕС Зоран Заев, заяви че изпълнението на договора за добросъседство с България ще бъде закон.

В Националния военен университет във Велико Търново Каракачанов заяви, че историята на България и Северна Македония е обща до 1944 година, но е част от българската история. Според вицепремиера необходими са гаранции, които могат да бъдат дадени само с подписан документ. Каракачанов поздрави Зоран Заев за заявената позиция и поясни, че ако се върви в тази посока следващата година може да се говори за започване на преговорния процес за присъединяването на Северна Македония към ЕС. 

„Ние искаме ясна гаранция как ще се променя тяхната образователна система. Самият преговорен процес е дълъг. Той може да продължи и 10 години. За да дадем съгласие, искаме разписана пътна карта. Искаме това условие да залегне в договора с ЕС и да е ясно, че ние по всяко време може да спрем този процес, ако договорът не се изпълнява от тяхна страна. Така, че поздравявам го. Придобил е смелост, заради която критикуват някои негови опоненти”, каза Каракачанов.  

България остава твърда към Македония, но е готова на преговори

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.