В текста се предвиждаше до 200% неустойка

Правен хаос заради бързите кредити. Дни, след като със закон беше дадена възможност за въвеждането на неустойка, която надвишава двойно главницата, депутатите решиха да променят това чрез промени в преходните и заключителни разпоредби в закона за ДДС.

Така, обаче реално беше променен закон, който не съществува, защото президентът го спря с вето.

Преди дни независимият депутат Спас Панчев предложи небанковите институции да налагат наказания, които са до 100% от размера на кредита. След ветото на президента, последва опит за крачка назад, която доведе до объркване.   

„Разбирайки, че направиха голям гаф, направиха още един. Това трябва да се отмени, не трябваше да бъде приемана, но не може да я отмените днес, защото такава алинея няма”, заяви Крум Зарков от БСП.

Според социалистите такава алинея няма, защото президентското вето спира обнародването на закона. Друг обаче е прочитът на патриотите.

„Ветото на президента официално не е постъпило и не е докладвано от председателя на НС, което позволява легално и допустимо да бъде направена тази промяна”, поясни Христиан Митев  от „Обединени патриоти”.

В пленарната зала се чуха и обвинения.

„Трябва да се кажат имената и ЕГН-то на вносителите. Това не е комедийно. Тук става въпрос за огромна корупция, дами и господ”, каза Румен Генчев от БСП.

„Тази поправка не направи впечатление на никой от БСП, защо ли? Аз ще ви кажа защо - защото имат пряк интерес това нещо да се случи. Вие си ги знаете кои са. Проверете си на топ 5 във фирмите за бързи кредити кои са и ще ви стане ясно”, твърди Александър Сабанов от „Обединени патриоти”.

„Дори опитен юрист трудно би се ориентирал кой текст е отменен и кой не”, смята Явор Божанков от БСП.

Махат спорната поправка за бързите кредити

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.