Заради наближаващите празници на много места се въвеждат гъвкави мерки

Редица европейски страни отчитат забавяне на разпространението на коронавируса и подготвят поетапно вдигане на ограниченията. Заради наближаващите празници обаче на много места се въвеждат гъвкави мерки, които ще важат до края на декември.

След месец на пълно затваряне заради COVID-19 Франция отпуска мерките в страната. Френските власти отчитат първи положителни резултати – по-малък брой новозаразени и значително по-нисък процент на пациенти в реанимация.  От пика на 6 ноември, когато броят на регистрираните заболели надхвърли 60 хиляди, за последното денонощие те са 12 000.

Във Франция заработиха отново търговските обекти, предлагащи стоки и услуги, които не са от първа необходимост. Врати отвориха и молитвените храмове. Дълги опашки се извиха пред големите търговски обекти, а най-нетърпеливите клиенти бяха посрещнати с аплодисменти.

 

 

Строг санитарен протокол ще посреща всички клиенти, а като допълнително изискване правителството въведе правило за осигуряване на 8 кв метра площ за всеки посетител в търговски обект.

„За нас е важно да отворим отново, защото този уикенд може да е съдбоносен, с наближаващите празници. Ще се опитаме да наваксаме изгубеното през ноември и много разчитаме на тези дни”, каза управителят на магазин Мишел Саяг.

Френските власти разшириха и периметъра за разходки на гражданите. И ако до сега напускането на дома беше възможно само за един час и то на един километър от адреса по местоживеене, то от днес часовете за спорт и разходка са три, а радиусът е увеличен на 20 км от дома.

Парадокс предизвика казусът със зимните курорти. Планинските селища остават отворени, но без възможност за каране на ски или нощувка на място. 

 

 

Учебни заведения и детски градини остават отворени както досега, а от януари, при положителни резултати, в университетите във Франция ще могат да се върнат и студентите. Съседна Белгия също разхлабва част от въведените мерки. От 1 декември отварят отново магазините, но ограниченията по коледните празници

„Отварянето на магазините ще стане при едно условие: че се направи отговорно и по безопасен начин. В идните седмици няма да има пазаруване за удоволствие. Ще трябва да се пазарува бързо и самостоятелно, освен ако не се придружава човек, който се нуждае от помощ”, обяви министър-председателят на Белгия Александър де Кро.

Премиерът подчерта, че тази година Коледа и новогодишната нощ ще бъдат празнувани различно и ограниченията за семейни събирания ще останат непроменени и през коледните празници.

Португалия въведе допълнителни  ограничения за предотвратяване на разпространението на коронавируса около предстоящите на 1 и 8 декември национални празници. Пътуванията между населените места са забранени на два етапа – от снощи до 2 декември и от 4 до 9 декември. Полицията вече извършва проверки.

„Разбирам, че това е необходимо. Часът е малко неудобен, защото по това време се прибираме от работа и сме уморени, но те си вършат тяхната работа”, смята жителят на Лисабон Едуардо Сантош.

Училищата ще бъдат затворени в понеделниците преди двата празника, а магазините ще трябва да затворят рано.

Втората фаза на облекчаване на мерките във Франция е предвидена за 15 декември, но при положение че санитарната ситуация го позволява. Тогава свободното придвижване на гражданите ще бъде позволено, но ще бъде наложен полицейски час от 21 часа вечерта до 7 часа сутринта. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си